Mestské trhovisko pred 20 rokmi presťahovali na Fürstov dvor

Spomínate si ešte na časy, keď namiesto červeno-čiernych polyfunkčných budov v centre Piešťan na Nálepkovej ulici fungovalo mestské trhovisko? Naposledy tam totiž bolo pred dvadsiatimi rokmi.

Aké zážitky sa vám vynárajú pri pohľade na Nitriansku ulicu spred dvadsiatich rokov? (Autor: FB Piešťany-History)

Na mieste, kde dnes stoja polyfunkčné budovy, kedysi bývali stánky. Trhovníci tam predávali čerstvú zeleninu, ovocie i šatstvo. Okolo stáli drevené domčeky, kde sa dal kúpiť napríklad porcelán či iné dekoratívne prvky.

Mestské zastupiteľstvo sa rok po prelome milénií zhodlo, že najlepšie bude trhovisko presťahovať. Koncom mája 2001 sa tak v priebehu niekoľkých dní centrálne trhovisko premiestnilo z jednej strany Nitrianskej ulice na druhú – za vtedajšie mestské parkovisko na voľný pozemok bývalého Fürstovho dvora. Vtedajšie mestské parkovisko bolo na mieste dnešného Auparku a príznačné bolo svojím štrkovým povrchom. Od zavedenia poplatkov za parkovanie v roku 1997 sa za parkovanie platilo päť korún za hodinu. Po zvýšení poplatku v roku 2003 to bolo 10 Sk/hod.

Po premiestnení predajných pultov sa 2. júna 2001 začala prevádzka trhoviska na novom mieste. K jeho premiestneniu sa mesto rozhodlo z niekoľkých dôvodov. Ako uvádza kronika, predovšetkým šlo o v tom čase novo schválený Územný plán Centrálnej mestskej zóny mesta Piešťany, ktorý počítal s výstavbou aj na pozemkoch bývalého trhoviska. Ďalším dôvodom bol problém spoluvlastníctva na centrálnych pozemkoch, pretože časť patrila súkromným majiteľom.

Vlastníkom pozemku bývalého Fürstovho dvora bolo Mesto Piešťany, preto tržby od nájomníkov trhových miest boli jeho priamymi príjmami. Náklady vynaložené na úpravu a na premiestnenie trhoviska boli približne 4,3 milióna slovenských korún. Trhovisko v tom čase tiež prešlo organizačne pod Služby mesta Piešťany, ktoré vznikli 1. júla 2001.

Na území Piešťan boli v tom čase zriadené tri trhoviská – trhovisko Centrum, trhovisko Kocka na Ulici A. Hlinku a trhovisko A. Trajan na sídlisku Adam Trajan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava