Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 21. novembra 2021, 17:58

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, zložité podmienky spôsobené pandémiou ovplyvnili realizáciu viacerých podujatí a projektov. To platí aj o projekte Slovenské tango – hudobný fenomén, ktorého sa zúčastňuje viacero popredných umelcov.


Jano Babič (Autor: red)

Možno sa pýtate – čo má tango spoločné s džezom? Má, a veľa. Hlavne, ak ide o slovenské tango, ktoré vznikalo najmä z pera vtedy moderných autorov swingovej a muzikálovej hudby. Ďalším spracovaním dostáva tento fenomén prekvapivo pútavú podobu.

Jednou z účastníčok projektu je špičková sopranistka slovenskej opernej scény, Eva Šušková: „Mnoho vynikajúcich hudobných diel sa dostane do povedomia poslucháčov vďaka originálnemu vkladu interpreta. Najznámejšie tangá slovenských skladateľov si spájame s menami ako František Krištof-Veselý, Janko Blaho či Dušan Grúň, alebo v novších spracovaniach s Milanom Lasicom. Napriek svojej výraznej popularite však mnoho skladieb upadá do zabudnutia. Dôvodom je paradoxne ikonická interpretácia, ktorá svojou estetikou pôsobí na súčasného poslucháča príliš exaltovane a pateticky. Skladby sa stávajú ‚muzeálnymi‘, hoci by si ich esprit a originálny hudobný jazyk zaslúžil objaviť sa v aktuálnejšom interpretačnom a inštrumentačnom šate. Pre interpreta je veľkou výzvou vyhodnotiť vnútornú poetiku diela tak, aby preň našiel originálnu a vkusnú podobu s úctou k pôvodnému rukopisu a estetickému zámeru skladateľa. Pristúpiť ku kompozícii citlivo, ale tak, aby ich poňatie nebolo len snahou napodobiť ‚časy minulé‘, ani umelým a gýčovým ‚coverom‘, ale jedinečnou substanciou súčasného hudobného jazyka a osobnostným vkladom hudobníka, ktorý sa rád a s pokorou pohybuje po tenkom ľade hudobného všehomíra.“

Slovenské tango aranžérsky spracovali Ferko Báleš a Samo Bánovec, originálnu úpravu predstaví Eva Šušková a Boris Lenko, skladby napísali Gejza Dusík, Pavol Čády, Zdeněk Cón, Frank Zemplínsky, Dušan Pálka, Karol Elbert, realizácie sa ujali Erbetes Q, The Jazz Hostages a sólistky Iveta Lišková, Dáša Libiaková a Kristína Bartošová. Prvotriedne aranžmány a špičkoví interpreti sú dôstojným vyjadrením úcty a rešpektu slovenskej hudobnej histórie.

Podoby džezu predstavia tento projekt a termíny koncertov. Jeseň je napriek všetkým opatreniam bohatá na nové albumy. Z nich predsa trošku vyčnieva album Ester Wiesnerovej – Modrý zápisník, aj otec a syn Bartušovci boli v štúdiu, Roman Pokorný a jeho Brazilian Coffe, CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica by mal opustiť lisovňu o pár dní.

Všetko toto v nedeľu o 20.00 h na Rádiu Piešťany v relácii Podoby džezu. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava