Jesenné upratovanie je tento rok komplikované

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. novembra 2021, 00:01

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že Služby mesta Piešťany nestíhajú odpratávať veľké množstvo napadaného lístia, jesenné upratovanie mesta je v plnom prúde. Technický stav zametacích vozidiel je však kritický a množstvo lístia je ešte stále na stromoch.

Technický stav zametacích vozidiel je tento rok kritický. Služby mesta Piešťany sa musia spoľahnúť predovšetkým na ručné zametanie a vyhrabávanie lístia. (Autor: Juraj Sedlák)

Tento rok sa Služby mesta Piešťany (SMP) musia spoľahnúť predovšetkým na ručné hrable a ľudskú silu, nakoľko zlyhala technika a viazne jej oprava aj pre pandemickú situáciu a nedostatok náhradných dielov.

„Takúto kritickú situáciu s technikou sme tu nemali 20 rokov, čo pracujem v SMP. Dve zametacie vozidlá sú pokazené. Malé chodníkové vozidlo čaká na náhradný diel až z Anglicka, bez ktorého sa nepohneme. Druhé cestné vozidlo je v servise na Morave, ktorý ako jediný v okolí opravuje tieto špeciálne stroje. Vodič tretieho zametacieho vozidla, ktoré taktiež potrebuje opravu, bol v karanténe, ale tento týždeň už nastupuje naspäť do práce,” priznáva Peter Fiala, vedúci  Strediska údržby SMP.

„Snažili sa o zapožičanie zametacieho auta z Moravian nad Váhom, ale to tiež malo technické poruchy.  Situáciu riešime, zatiaľ čo naši zamestnanci denne odstraňujú napadané lístie z ulíc ručne tam, kde je ho najviac,” objasňuje Fiala.

Zimná pohotovosť koncom novembra

Pracovníci strediska údržby odstraňujú lístie aj pomocou kosačiek na trávu, ktoré dokážu lístie vyzbierať. Minulý týždeň sme ich zastihli v mestskom parku aj s traktorom a vlečkou, do ktorej kopy lístia nakladali mechanickou lyžicou. SMP žiadajú obyvateľov o trpezlivosť a prípadnú výpomoc pri zametaní lístia spred rodinných domov a obydlí. Vlastná iniciatíva je vždy vítaná a obyvatelia si lístie spred domov často aj svojpomocne pozametajú.

Relatívne teplá jeseň spôsobila, že listy opadávajú pomalšie ako po iné roky a ich odpratávanie tak trvá dlhšie. Situáciu komplikujú i časté vetry. Tony lístia končia v mestskej kompostárni, kde sa ďalej spracúvajú na kompost, ktorý bude opätovne použitý pri starostlivosti o mestskú zeleň. „Jesenné upratovanie chceme stihnúť, kým napadne prvý sneh, ktorý z nepozametaného lístia vytvorí ťažko odstraniteľnú hmotu hromadiacu sa pri krajniciach,” tvrdí Fiala.

SMP sú pripravené aj na zimnú údržbu mestských komunikácií a chodníkov. K dispozícii majú zhruba 200 ton posypového štrku. „Ekologická posypová soľ Solmag nám zostala ešte z minulého roka, takže máme zásoby. Od 28. novembra, keď je naplánované rozsvietenie vianočného stromčeka, pravdepodobne vyhlásime zimnú pohotovosť. Pripravujeme zimnú techniku a pluhy za traktor a najbližšie dni začneme s ich montážou,” dodáva vedúci Strediska údržby SMP, ktoré obhospodaruje približne 110 kilometrov komunikácií a vyše 200 kilometrov chodníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava