Bylinkárka radí: Lipkavec na žalúdok i močové cesty

  • Bylinkárka radí
  • 17. novembra 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví lipkavec syridlový.

(Autor: sk.wikipedia.org - Țetcu Mircea Rareș )

Lipkavec syridlový (Galium verum) je trváca bylinka, ktorá dorastá do výšky 15 až 60 centimetrov. Má priame vystúpavé byle, ktoré sú tvrdé, zaoblené a rozkonárené. Jednožilkové čiarkovité zahrotené listy sú na rube sivo ochlpené a usporiadané do 6 až 12 početných praslenov. Drobné kvietky tvoria koncový strapec. Kvitne v júni až v októbri.

Lipkavec syridlový má charakteristickú prenikavú, príjemnú medovú vôňu. Vyskytuje sa v mnohých poddruhoch a môžeme ho nájsť od nížin až po horský stupeň. Na liečebné účely v čase plného kvitnutia zbierame vňať.

Hlavnými účinnými látkami sú, triesloviny, glykozidy, kyseliny, kyselina kremičitá a silica. Lipkavec syridlový obsahuje aj syridlo – enzým zrážajúci mlieko. Lipkavec má utišujúce a sedatívne účinky, ktoré pomáhajú v urogenitálnom trakte a pri závratoch. Má priaznivý protizápalový účinok, používa sa pri žalúdočných a črevných zápaloch a pri zápale pohrudnice. Má aj metabolický účinok, kde sa osvedčil pri aplikácii kožných chorôb, opuchoch. Keďže lipkavec znižuje chuť do jedla, je vhodný aj pri redukčných diétach. Má protireumatické pôsobenie. Používa sa aj na vonkajšie použitie, vo forme kúpeľov, obkladov, mastičiek. Blahodarne pôsobí na nehojace rany, opuchnuté kĺby, kožné zápaly, ľahšie popáleniny a vyhladzuje vrásky na tvári.

Čaj z vňate 1.

Potrebujeme: 1 PL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 1 l vody

Postup: Kvitnúcu vňať lipkavca zalejeme vriacou vodou, lúhujeme päť minút a precedíme. Nalejeme do termosky a popíjame počas dňa po dúškoch. Užívame po dobu troch týždňov, urobíme tri týždne prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj užívame pri hystérii, závratoch, epilepsii a pri nočných kŕčoch v nohách.

Čaj z vňate 2.

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 2 dl vody

Postup: Kvitnúcu vňať lipkavca zalejeme vriacou vodou, päť minút lúhujeme a precedíme. Užívame dvakrát denne po dobu jedného mesiaca. Potom urobíme 14 dní prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný na zlepšenie krvného obehu v horných a dolných končatinách.

Masť na vyhľadenie vrások

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate lipkavca syridlového, 500 g bravčovej masti, 20 g včelieho vosku

Postup: Do kastrólika dáme kvitnúcu vňať lipkavca a 500 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme, pridáme včelí vosk a miešame, až kým sa vosk nerozpustí. Cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav