Cesta R2, ktorá mení nielen krajinu

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 15. novembra 2021, 00:02

V pouličnej galérii Vitrínky na Kollárovej ulici v Piešťanoch je nová výstava fotografií Dominiky Jackuliakovej s názvom R2. Pristavte sa, keď pôjdete okolo.

Nová výstava v pouličnej galérii Vitrínky nesie názov R2. Autorkou fotografií je Dominika Jackuliaková. (Autor: Juraj Sedlák)

R2 je niekedy nazývaná aj „južná diaľnica“. Je to najdlhšia rýchlocesta na Slovensku, ktorá sa začína na križovatke s diaľnicou D1 v Chocholnej neďaleko Trenčína a pokračuje cez Bánovce nad Bebravou, Nováky, Prievidzu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Lučenec, Rimavskú Sobotu, Rožňavu až do Košíc. Fotografka Dominika Jackuliaková pochádza práve z Lučenca, kde „južná diaľnica“ výrazne zmenila ráz krajiny. Ona sa tam po rokoch života v Bratislave a pobytoch v zahraničí pravidelne vracia a dokumentuje zmeny spojené s výstavbou cesty, na ktorej je hlavou veličinou rýchlosť,

„Rýchlosť, ktorou krajinou prechádzame, ovplyvňuje naše možnosti jej spoznávania. Séria fotografií R2 je dlhodobou dokumentáciou doposiaľ najväčšieho projektu cestnej inžinierskej stavby na území Novohradu. Kultúrna uniformita, zapríčinená izoláciou krajiny počas minulého režimu, je v regióne stále prítomná, a to viac ako 30 rokov od revolúcie. Stav izolácie si staršie generácie obyvateľov nesú ako mentálnu stopu. Aj vďaka tomu sa v oblasti zachovali prvky autonómneho spôsobu života. Je viac ako pravdepodobné, že nová cesta netransformuje len krajinu, ale aj jej obyvateľov,“ vysvetľuje autorka.

Séria vystavená v pouličnej galérii Vitrínky mapuje zmeny krajiny a jej obyvateľov z rôznych uhlov pohľadu. Posúďte sami, ako R2 vplýva očami fotografky na vás.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav