Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 14. novembra 2021, 11:18

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, istá časť populácie u nás má čudný pohľad na hodnoty. Považuje ich za zbytočnú nadstavbu ich jednoduchej existencie „z ruky do úst“. Nemá záujem ani motiváciu niečo meniť, vzdelávať sa, používať argumenty a vystačí si s tvrdením „kto kradne, je šikovný“ a „kto huláka najhlasnejšie, ten má pravdu“. Lebo tak to bolo v nedávnej minulosti – a „bolo nám dobre“.


Jano Babič (Autor: red)

Pokiaľ bude toto platiť, dovtedy bude populizmus hybnou silou našej spoločnosti. A potom je možné, že ani pud sebazáchovy niekoho nezastaví a ten sa vrhá do nebezpečenstva nákazy seba a ľudí v jeho okolí. Ba ide ešte ďalej a svoje presvedčenie neváha vnucovať iným obmedzovaním ich osobnej slobody alebo dokonca fyzickým násilím. Úkaz medzi slušnými ľuďmi absolútne neprijateľný. Pritom svoje konanie označujú ako protest proti opatreniam a nariadeniam, ktoré vraj obmedzujú ich osobnú slobodu.

Túto duševnú úbohosť neváhajú naverbovať populistickí politici a poslať takýchto jedincov do obchodov, aby tam vyvolávali nepokoje. A neváhajú dokonca im za to zaplatiť. Udalosti tohto druhu v našom meste doteraz nevídané. Každý tvor má v sebe pud sebazáchovy a pri ohrození sa snaží hľadať spôsob obrany pred nebezpečenstvom. Nech ide o zemetrasenie alebo priamy útok, ktorý by mu mohol uškodiť. Je možné, že človek napriek svojmu výsostnému postaveniu sa svojvoľne správa úplne inak?

Mapa Slovenska podľa Covid Automatu hrozivo tmavne. Máme už nejaké poznatky a skúsenosti z doterajšieho priebehu a účinnosti protipandemických opatrení. Tie by mohli pomôcť pri usporiadaní koncertov a kultúrnych podujatí, ktoré, ako sa zdá, nemajú tendenciu ustupovať. Pri dodržaní opatrení by sme mohli ešte pokračovať, niekde majú možnosť vysielať koncerty online.

Na začiatok týždňa je ohlásený koncert k stému výročiu úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava a Ferko Báleš Ansámbel predstaví zhudobnené básne slovenského básnika na albume Sonety. Koniec týždňa ozdobí koncert cyklu Jazz za železnou oponou. V Trenčíne zahrá Enea Bari a jeho JazzLab Project. Džezová fonotéka je bohatšia o dva albumy. Daniel Bulatkin s medzinárodnou zostavou nahral dvojalbum Drifter Days a nestarnúci Roman Pokorný novú dosku Brazilian Cofee.

V budúcej relácii Podoby džezu si tieto zaujímavé diela mladého Daniela Bulatkina a skúseného Romana Pokorného predstavíme. Čakajú nás novinky a informácie z domácej i svetovej džezovej scény. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila