Nové multifunkčné športoviská pre priemyslovákov

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Piešťanoch sa vďaka zriaďovateľovi, ktorým je Trnavský samosprávny kraj, stáva stále atraktívnejšou možnosťou štúdia elektrotechniky a informačných technológií pre stredoškolákov v našom regióne. Župa pokračuje v modernizácii športovísk, ktoré budú patriť k najlepším v Piešťanoch.

Riaditeľ SPŠE Jozef Kolník na modernom multifunkčnom ihrisku s umelou trávou a osvetlením. (Autor: Juraj Sedlák)

„Keď je študent v dobrej fyzickej kondícii a pravidelne športuje, prospieva to aj jeho psychickej pohode, osobnému životu a samotnému štúdiu,” deklaruje Jozef Kolník, riaditeľ elektrotechnickej priemyslovky.

Stojíme na umelej tráve jedného z dvoch multifunkčných ihrísk, ktoré Trnavská župa prednedávnom zmodernizovala. Areál zdieľajú do konca školského roka IT-čkári spolu so strednou záhradníckou školou. Tá by sa budúci rok mala premiestniť do kaštieľa v Rakoviciach. Donedávna tu stáli dve spustnuté asfaltové plochy, ktoré sa na šport dali využívať iba čisto teoreticky a na vlastné riziko.

Dnes si na dvoch ihriskách žiaci môžu zahrať tenis, malý futbal, hádzanú a hneď vedľa na umelom povrchu čoskoro aj basketbal a volejbal. Športoviská sú osvetlené ôsmimi LED lampami aj na večerný tréning. Tento projekt sa realizuje v rámci balíka výstavby a modernizácie viacerých športovísk na stredných školách spadajúcich pod Trnavskú župu v hodnote viac ako sedem miliónov eur.

Na pôdoryse starej antukovej bežeckej dráhy Trnavská župa budúci rok vybuduje modernú tartanovú dráhu a doskočisko.

„Budúci rok pribudne 250-metrový štvordráhový tartanový ovál so 115-metrovou rovinkou a doskočiskom. Župa už schválila financie a rozdelila projekt na dve časti. Celkovo na naše športoviská preinvestuje 320-tisíc eur,” tvrdí riaditeľ školy, ktorá sa v rámci športových možností môže pochváliť aj telocvičnou, ktorá bola zrekonštruovaná pred šiestimi rokmi a posilňovňou pre študentov. Žartujeme, že by sa v areáli uživila aj športová škola.

Študenti štyroch atraktívnych študijných odborov tak budú mať veľa príležitostí búrať zaužívanú predstavu o programátoroch a IT-čkároch, ktorí presedia celé dni za počítačom. Že to tak nie je, deklaruje aj riaditeľ Kolník a okrem iných spomenie i bývalého študenta, ktorý na škole začal so silovým päťbojom a dotiahol to až na vicemajstra sveta v naturálnej kulturistike. Podmienky na športovanie budú na SPŠE už onedlho priam nadštandardné.

K moderným IT učebniam pribudnú v blízkej budúcnosti aj učebne robotiky a automatizácie.

Jediná elektrotechnická priemyslovka v Trnavskom kraji je z roka na rok atraktívnejšia. Momentálne tu študuje 322 študentov nielen z Piešťan a okolitých okresov, ale aj zo susedných krajov. Podľa riaditeľa plánuje škola už budúci rok zvýšiť kapacitu na 380 študentov a na ďalší rok až na 400. SPŠE ponúka štyri študijné odbory – elektrotechniku, informačné a sieťové technológie, multimédiá a informačné a digitálne technológie. Veľkú perspektívu tohto štúdia naznačuje aj záujem o prijímačky.

„Tento rok sa na prijímacie pohovory z matematiky a slovenčiny hlásilo 229 žiakov a mohli sme prijať len 114, čiže každého druhého. Študujú u nás aj dievčatá, elektrotechnika sa stáva atraktívna nielen pre chalanov,” hovorí Kolník. Dodáva, že na škole ponúkajú 23 odborných aj športových krúžkov, majú vlastný internát a, samozrejme, rozsiahly zelený areál, o ktorý sa dlhé roky starali študenti záhradníctva.

Okrem početných odborných učební, ktoré sú zosieťované a poprepájané počítačovou technikou, pripravuje vedenie školy aj učebňu robotiky a automatizácie. Momentálne súťažia o dotáciu takmer 250-tisíc eur. „Spolupracujeme s Porsche v Hornej Strede aj s firmou Siemens, ktorá dodáva počítačovú technológiu do automobiliek. Samozrejme, úzke kontakty máme i s piešťanskými firmami a technickými univerzitami na Slovensku i v Čechách. Osemdesiat percent našich absolventov pokračuje v štúdiu na odborných vysokých školách a zvyšných dvadsať percent sa uplatní na pracovnom trhu. Dovolím si tvrdiť, že v rámci špecialistov na IT technológie chýba na Slovensku až 100-tisíc pracovníkov, čiže o uplatnenie našich absolventov sa v budúcnosti neobávam,” objasňuje Kolník, ktorý je riaditeľom SPŠE od roku 2014.

Najväčšou výzvou bude zohnať kvalitných vyučujúcich, pre ktorých by bolo vzdelávanie mladých študentov dostatočnou výzvou na uplatnenie, nakoľko nájsť si atraktívnu a adekvátne ohodnotenú prácu v IT sektore dnes nie je vôbec zložité.

V Piešťanoch buduje župa vzdelávacie IT centrum odbornej prípravy pre potreby celého regiónu. Riaditeľ školy Jozef Kolník tajne dúfa, že keď pôjde do dôchodku, bude zo školy akési „študentské mini Silicon Valley” v Trnavskom kraji. Bodaj by!

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav