Participatívny rozpočet Piešťan sa pomaly rozbieha

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. novembra 2021, 00:02

Ak viete, čo ľuďom v Piešťanoch chýba, čo by im život spríjemnilo alebo zjednodušilo, teraz máte priestor na to, aby ste to zrealizovali. Mesto vyhlásilo možnosť uchádzať sa o financie z participatívneho rozpočtu, pričom to, či bude váš projekt podporený, vzíde z hlasovania obyvateľov.

2017: Rozšírenie chodníka bolo financované z participatívneho rozpočtu. (Autor: am)

Participatívny rozpočet je nástroj, ktorý umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovania a prerozdelenia častí verejných zdrojov, ktoré mesto vyčlení. O tom, ako bude fungovať piešťanský model, hovorili predstavitelia mesta v stredu 3. novembra v mestskej knižnici. No i napriek tomu, že mnohí obyvatelia majú plány a ambície, a aj na sociálnych sieťach o nich často hovoria, účasť bola slabá. Zástupcov verejnosti sa dalo spočítať na jednej ruke, na druhej strane pre prípadné otázky prišlo viacero zamestnancov mestského úradu.

Piešťanci budú aktuálne rozhodovať o aktivitách v dvoch kategóriách, na ktoré bola vyčlenená celková suma 20-tisíc eur. V tomto prípade pôjde o občianske projekty a investičné projekty. Líšia sa v sume, ktorou môžu byť nanajvýš podporené, ale aj v realizátorovi.

Stretnutie vedenia mesta, úradníkov a verejnosti sa konalo v mestskej knižnici.

Občianske projekty

Občianske projekty sú nízkonákladové nápady v sume do výšky 2000 eur vrátane DPH, ktoré zahŕňajú náklady na vlastnú realizáciu projektu a náklady spojené s dokumentáciou. Projekty navrhujú, spracovávajú a realizujú občania v spolupráci s mestom (mesto je nápomocné napr. pri tvorbe harmonogramov a rozpočtov, nákupe materiálu, vyúčtovaní alebo zabezpečovaní dodávateľov). Občianske projekty musia byť financované z bežných výdavkov, realizované na území Piešťan alebo Kocuríc a nesmú vyžadovať nadobúdanie vlastníctva pozemku alebo úpravu majetkovoprávnych vzťahov.

Predkladateľom občianskeho projektu môže byť občan s trvalým alebo prechodným pobytom v meste Piešťany starší ako 18 rokov, občianske združenie alebo nezisková organizácia (jeden občan alebo právnická osoba môže podať maximálne jeden projekt). Občianske projekty financované z participatívneho rozpočtu nenahrádzajú bežné opravy, údržbu a starostlivosť o majetok vo vlastníctve mesta, preto takéto občianske projekty nebudú zaradené do hlasovania. V každom prípade treba myslieť aj na to, aby projekty boli realizované na mestských pozemkoch a nezveľaďovali cudzí majetok.

Investičné projekty

Investičné projekty sú prevažne vysokonákladové nápady v sume do výšky 5000 eur vrátane DPH, ktoré zahŕňajú náklady spojené s dokumentáciou. Z dôvodu technickej náročnosti sú obstarávané a realizované mestom. Investičné projekty musia byť financované z kapitálových výdavkov, realizované na území Piešťan alebo Kocuríc.

Vo všeobecnosti pri realizácii projektov z participatívneho rozpočtu je financie možné použiť na materiálno-technické zabezpečenie, vykonanie služby, autorský honorár a propagáciu, ako je tlač, médiá, noviny. Neoprávneným výdavkom v procese participatívneho rozpočtu sú nákupy pohonných hmôt, občerstvenia, alkoholu, tabakových výrobkov, odmeny štatutárom, catering a náklady, ktoré nie sú uvedené v projektovom formulári pre jednotlivé projekty.

Ak máte nápad, pomôcť vám s ním opäť môžu aj odborníci z radnice, a to 16. novembra na druhom verejnom stretnutí. Následne bude až do 10. januára 2022 umožnené zasielať projekty, ktorých verejná prezentácia sa uskutoční 23. februára. Hlasovanie bude spustené od 1. do 18. marca. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava