Knižnica sa uchádza o nenávratné financie až 200-tisíc eur

Piešťanské mestské zastupiteľstvo schválilo finančnú spoluúčasť päť percent na projekte mestskej knižnice s názvom „Modernizácia a podpora odolnosti Mestskej knižnice mesta Piešťany v súvislosti s pandémiou COVID-19“. Minimálna výška nenávratného finančného príspevku, o ktorý sa chce knižnica uchádzať, predstavuje sumu 30-tisíc eur pre kultúrne inštitúcie typu knižnice, maximálna výška je 200-tisíc eur na projekt.

(Autor: pror)

V auguste vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií v súvislosti s pandémiou COVID-19. Mestská knižnica v Piešťanoch reaguje na túto výzvu podaním žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Oprávnenou aktivitou na predkladanie projektových zámerov pre kultúrne inštitúcie sú investície do obstarania a modernizácie materiálno-technického a technologického vybavenia kultúrnych inštitúcií. Projekt realizovaný v rámci tejto výzvy musí zabezpečovať zvýšenie kvality poskytovaných služieb v kultúrnej inštitúcii, ktorá musí viesť k modernizácii, zlepšeniu úrovne technického, resp. technologického vybavenia alebo funkčného riešenia inštitúcie. Musí sa tiež zlepšiť úroveň hygienických štandardov slúžiacich na ochranu zdravia v boji proti COVID-19 v kultúrnej inštitúcii pre návštevníkov i osoby pôsobiace v jej zázemí.

V nadväznosti na oprávnené aktivity výzvy je zámerom projektu zabezpečiť udržateľnosť a odolnosť knižnice v súvislosti s pandémiou COVID-19, revitalizáciou, skvalitnením a modernizáciou technického, technologického a priestorového vybavenia knižnice. Tento zámer chcú dosiahnuť zmenou interiérového vybavenia (výmena nevyhovujúceho knižničného nábytku a podlahovej krytiny), zabezpečením technického vybavenia (počítače, fotografická technika, ozvučovacia technika), inštaláciou klimatizácie, redizajnu vybavenia priestorov zasadacej sály a rekonštrukciou sociálnych zariadení na druhom podlaží.

V súvislosti s pandémiou z dôvodu lepšej pripravenosti knižnice na poskytovanie knižničných služieb obstarajú čističky vzduchu a germicídne žiariče do jednotlivých oddelení. Realizáciou klimatizácie zlepšia kvalitu služieb poskytovaných knižnicou, zvýšia hygienické štandardy, zníži sa vyčerpanosť pracovníkov i používateľov (ktorí v budove trávia aj niekoľko hodín). Obstaraním materiálno-technického zariadenia (germicídne žiariče, čističky vzduchu) slúžiaceho na ochranu zdravia v boji proti COVID-19 eliminujú zdravotné riziká pri práci s verejnosťou. Knižnica bude rozsahom svojich služieb a aktivít predstavovať jedinečný komplex spĺňajúci kritériá komunitného centra porovnateľného s podobnými v zahraničí.

Povinnou prílohou podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok je preukázanie schválenia päťpercentného spolufinancovania projektu mestským zastupiteľstvom. Spolufinancovanie predstavuje

10 500 eur, ktoré bude v prípade schválenia žiadosti o poskytnutie nenávratného príspevku kryté z rozpočtu mesta. Zastupiteľstvo túto finančnú požiadavku na návrh vedenia radnice na svojom novembrovom zasadnutí schválilo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund