Záhradnícke školy sú už spojené

Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch už tvorí spoločnú inštitúciu so Strednou odbornou školou regionálneho rozvoja Rakovice. Spoločne teraz fungujú pod názvom Spojená škola Rakovice, zatiaľ sa však žiaci učia v oboch budovách ako po minulé roky.

Od budúceho školského roka budú záhradníci či floristi študovať len v Rakoviciach. (Autor: am)

O spájaní týchto školských zariadení rozhodli ešte koncom júla poslanci krajského zastupiteľstva. Za zachovanie piešťanskej záhradníckej školy ako samostatného subjektu prišiel vedenie kraja a poslancov presviedčať aj primátor Piešťan Peter Jančovič. Nepomohlo. Jediný, kto bol z prítomných piešťanských poslancov proti, bol krajský a zároveň mestský poslanec Martin Cifra. Zvyšní prítomní poslanci z piešťanského regiónu, Remo Cicutto a Alan Suchánek, hlasovaním návrh vedenia župy podporili. Ďalšie dve poslankyne z regiónu, Iveta Babičová a Lucia Drábiková, sa z rokovania ospravedlnili.

Dôvodom spájania bola optimalizácia. Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča bolo aj toto rozhodnutie nepopulárne, ale nevyhnutné. „Financovanie mimoriadne hustej siete škôl a školských zariadení, ktorá už dávno nekorešponduje s demografickým vývojom a potrebami trhu práce, je neudržateľné. Až jeden a štvrť milióna eur presmerujeme z poloprázdnych budov do rozvoja vzdelávania. S touto ambíciou sme pristúpili aj k zrušeniu dvoch školských hospodárstiev a dvoch škôl v prírode, s ktorými máme ďalšie rozvojové plány,“ povedal Viskupič. Hovoril o tom, že v oboch školách dlhodobo klesá počet žiakov a piešťanskej nestačí sto  percent finančných prostriedkov od štátu, ale župa ju musí na prežitie dofinancovať ešte o 34 percent, čo je neudržateľné.

Napokon boli obe školy spojené. Stredná odborná škola záhradnícka Piešťany a Stredná odborná škola regionálneho rozvoja Rakovice sú od tohto školského roka spojené do jedného právneho subjektu Spojená škola Rakovice. „V tomto školskom roku sú školy každá na svojej pôvodnej adrese. Od začiatku školského roka 2022/2023 by mali byť všetci žiaci v Rakoviciach s odbormi obidvoch škôl. Zástupcom pre záhradnícku školu je Anna Kašová,“ informovala nás Mária Múdra, poverená riaditeľka Spojenej školy Rakovice.

Budúci študenti manažmentu regionálneho cestovného ruchu, floristiky alebo učebných odborov viazač-aranžér kvetín, záhradník, praktická žena alebo poľnohospodárska výroba budú študovať v Rakoviciach, kde sa takisto môžu informovať o podmienkach prijatia a štúdia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava