Zažite Piešťany s Winterom

Trnavský kraj zážitkov organizuje počas adventu audio-vizuálne prehliadky Piešťan, ktoré sú postavené na putovaní životom Ľudovíta Wintera. Zážitkové prehliadky začínajú 27. novembra.

Trnavský kraj zážitkov organizuje zážitkovú prehliadku mestom. Zažite s Winterom Piešťany tak, ako ešte nikdy predtým! Nasaďte si sluchadlá a pred vašimi očami ožijú príbehy Kolonádového mosta, hotela Thermia, kúpaliska Eva a ďalších miest, ktoré vybudoval Ľudovít Winter.

Zážitková prehliadka mestom Piešťany ponúka unikátne spojenie histórie a umenia a je určená pre všetkých, ktorí túžia nahliadnuť pod povrch a objaviť skryté tajomstvá rodiny Winterovcov. Scenár, réžia a herecké výkony Divadla Jána Palárika v Trnave sú prísľubom dokonalého umeleckého zážitku v slúchadlách. Potešením pre oči budú výstupy v dobových kostýmoch ochotníckeho súboru Divadla na TrakOch a univerzitného ochotníckeho divadla THE.ART.RE.

Cena lístkaZákladný 14 €

Zľavnený 12 € (dieťa od 3 do 15 rokov, senior nad 65 rokov, ZŤP)

Dieťa do 3 rokov zdarma

Na zážitkovej prehliadke mestom sú vítaní všetci, najviac si ju však vychutnajú dospelí a deti od 12 rokov.

Lístok kúpite iba online na: https://www.krajzazitkov.sk/…/piestany-podla-wintera

Začiatok zážitkovej prehliadky je pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste o 10:00 a o 14:00 každú sobotu počas adventu od 27. novembra do 18. decembra 2021.

Meno Winter je v Piešťanoch skloňované dosť často. Prechádzka mestom Piešťany je zároveň putovanie životom Ľudovíta Wintera. Keď sa ako dvadsaťročný postavil do vedenia piešťanských kúpeľov, Piešťany vyzerali, no, ako to slušne povedať, nie príliš reprezentatívne. Tam, kde dnes vidíte vydláždené chodníky, bolo blato. Tam, kde sú dnes námestia, boli oráčiny. Asi 6000 obyvateľov Piešťan, slovenských roľníkov, sa tlačilo v chatrčiach so slamenými strechami a hlinenými dlážkami. Ľudovítovi Winterovi sa za tridsať rokov podarilo z Piešťan vybudovať chýrne kúpeľné stredisko. Unikátne piešťanské bahno a termálna voda, ikonický Lámač barlí, majestátny hotel Thermia – piešťanské symboly, ktoré sa stali známe po celom svete. Winter nebol len šikovný podnikateľ. Bol najmä človek s veľkým srdcom, ktorý bol vždy tam, kde bolo treba pomáhať. Preto založil aj robotnícku nemocnicu Pro Labore, vojenskú nemocnicu Pro Patria, postaral sa o zavedenie kanalizácie, asfaltovanie ciest, budovanie námestí, vysádzanie parkov – jednoducho priniesol do Piešťan životnú úroveň, ktorá bola v tom čase nevídaná a absolútne „neslovenská“. Ako to všetko dokázal? Život Ľudovíta Wintera je plný nečakaných peripetií, dramatických okamihov, ale aj absurdných až groteskných situácií. Preneste sa spolu s nami do minulosti a spoznajte tajomstvá piešťanskej histórie. Ľudovít Winter vás už čaká na lavičke na Kolonádovom moste a je pripravený rozpovedať vám svoj príbeh. Piešťany podľa Winera vznikli podľa dochovaných memoárov Ľudovíta Wintera.

Zdroj: Trnavský kraj zážitkov

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín