Vláda schválila zmenu opatrení! Zamestnanci pri príchode do práce sa budú musieť preukázať očkovaním či testom

  • Spravodajstvo
  • 10. novembra 2021, 16:01

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na stredajšom rokovaní vlády predložil návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Iniciatívny návrh ministra kabinet schválil, vychádza z protipandemických opatrení, ktoré minulý týždeň navrhli členovia konzília odborníkov. Cieľom novely je podľa predložených materiálov reagovať na aktuálny stav v spoločnosti týkajúci sa dohľadu nad dodržiavaním opatrení. Lengvarský zároveň predložil aj návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu zákona, ktorý Vláda SR takisto schválila.

(Autor: fnspfdr.sk)

Vláda odsúhlasila úpravu povinnosti prevádzkovateľov. Tí budú musieť vyžadovať od osôb preukázanie totožnosti a odmietnuť vstup do prevádzkových priestorov zariadení alebo na hromadné podujatie tým osobám, ktoré odmietnu svoju totožnosť preukázať. Ďalej sa v návrhu hovorí o vytvorení zákonných predpokladov pre nariadenie uzatvoriť prevádzku počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19. Uzavrieť prevádzku bude môcť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor rozhodnutím na mieste, zároveň bude pri tom môcť požiadať o súčinnosť Policajný zbor. Navrhovanými ustanoveniami sa tiež upravuje, aby príslušník Policajného zboru mohol vyžadovať od fyzických osôb potvrdenie o absolvovaní očkovania, potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo potvrdenie o negatívnom výsledku testu, a to práve v súvislosti s využitím oprávnenia zakázať vstup na určené miesto alebo prikázať zotrvanie na určenom mieste.

Novela Zákonníka práce zase v tejto súvislosti upravuje povinnosť zamestnávateľa vykonať kontrolou príslušného dokladu. Ak sa zamestnanec dokladom nepreukáže a v nadväznosti na to zamestnávateľ zamestnanca nevpustí na pracovisko a neumožní mu vykonávanie práce, navrhuje sa ustanoviť právny následok takejto situácie. Zamestnancovi sa má umožniť splnenie povinnosti aj iným spôsobom, a to bezplatným testovaním zo strany zamestnávateľa. Až vtedy, ak zamestnanec odmietne aj tento spôsob, zamestnávateľ aplikuje následok predvídaný zákonom. Takáto situácia sa teda bude kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, t. j. zamestnávateľ nie je povinný zamestnancovi prideľovať prácu, a to bez náhrady mzdy. Strany sa však môžu dohodnúť na inom režime, napríklad náhrade mzdy či čerpaní dovolenky.

V nadväznosti na úpravu v Zákonníku práce sa navrhuje upraviť aj štátnu službu v osobitných predpisoch. Novelou zákona o sociálnom poistení sa zase upravuje situácia, v ktorej je zamestnanec od 1. decembra 2021 uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nariadenia karanténny alebo izolácie. Nebude sa neho vzťahovať prechodné ustanovenie, v zmysle ktorého nárok na pandemické nemocenské počas krízovej situácie vznikne od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti v ustanovenej výške. Novela zákona o priestupkoch má tiež upraviť nové skutkové podstaty priestupkov na úseku poskytovania zdravotnej starostlivosti. Zavádza sa napríklad skutková podstata, ktorej cieľom je osobitne postihovať verbálne útoky a znevažovanie poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj osôb zúčastňujúcich sa na jej poskytovaní.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj