Rumunský princ v Piešťanoch

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 10. novembra 2021, 09:52

Rumunský princ Radu Hohenzollern-Veringen navštívil Piešťany, aby si uctil pamiatku padlých rumunských vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Slovenska počas druhej svetovej vojny. Princ spolu s delegáciou a predstaviteľmi piešťanskej radnice položili vence pri Pomníku rumunskej armády pri letisku.

Krátka návšteva pamätníka v Piešťanoch bola jedným z podujatí medzinárodného projektu s názvom Strom pokoja, ktorý zastrešuje a organizuje občianske združenie Servare et Manere. Oslobodzovania Slovenska sa počas druhej svetovej vojny zúčastnilo približne 240-tisíc rumunských vojakov a okolo 13-tisíc ich pri tom zahynulo. Na oslobodení Piešťan sa podieľala jednotka I. rumunskej kráľovskej armády generála Atanasia.

Princ Radu je manželom rumunskej kráľovnej Margaréty, najstaršej dcéry posledného rumunského monarchu Michala I. V tomto roku uplynie 100 rokov od jeho narodenia. Servare et Manere zorganizovalo na Slovensku sériu pietnych spomienok pri tejto príležitosti s názvom Storočnica narodenia rumunského kráľa Michala I. Podujatia po záštitou Rumunskej kráľovskej rodiny sa zúčastnil aj rumunský veľvyslanec Călin Fabian, delagácia ministerstva obrany Rumunska, primátor mesta Peter Jančovič, predstavitelia piešťanskej radnice, ako aj riaditeľ Vojenského historického múzea v Piešťanoch Milan Kubizniak a ďaľší hostia. 

Rumunský princ Radu a jeho manželka, princezná Margarita Rumunská navštívili Piešťany naposledy v roku 2003. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav