Ceny tepla a teplej vody za rok 2021 v Piešťanoch nenarastú

Napriek tomu, že sme v poslednom období zaplavovaní informáciami o extrémnom zdražovaní energií v celom svete, v piešťanských domácnostiach, ktorým dodáva teplo a teplú vodu Bytový podnik Piešťany, sa to vo vyúčtovaní pre rok 2021 nijako neprejaví. Práve naopak, v máji 2022 môžu domácnosti dokonca očakávať preplatky. Je to najmä v dôsledku modernizačných opatrení technologických zariadení kotolní, ktoré bytový podnik v posledných rokoch zrealizoval.

Zrekonštruovaná kotolňa na ulici A. Trajana.

Bytový podnik je eseročka, ktorej zriaďovateľom je Mesto Piešťany, konateľom a zároveň jej riaditeľom je Viliam Hubinský. Bytový podnik Piešťany dodáva teplo a teplú vodu do 6247 domácností a viac ako 30 nebytových priestorov. K jeho výrobe slúžia plynové kotolne.

I keď cena plynu a elektrickej energie na svetových burzách strmo rastie, vo vyúčtovaní za tento rok to piešťanské domácnosti vykurované bytovým podnikom nepocítia. Práve naopak, na základe zníženia variabilnej zložky ceny tepla o 21,86 percenta pre rok 2021 môžu odberatelia v máji 2022 skôr očakávať preplatky.

Zvyšovanie cien plynu a elektrickej energie sa však môže prejaviť v cene dodávky tepla a teplej vody vo vyúčtovaní za budúci rok, ktoré budú mať odberatelia k dispozícii až v máji 2023. Na regulačný úrad totiž bytový podnik zaslal návrh na nárast ceny variabilnej zložky až o 34 percent. To by znamenalo nárast ceny dodaného tepla oproti vyúčtovaniu za rok 2020 v tejto zložke zhruba na úrovni 10 percent. Takýto nárast v neprospech odberateľov by však až taký dramatický byť nemusel vďaka krokom, ktoré bytový podnik realizuje v poslednom období.

Za predchádzajúcej politickej garnitúry vo vedení radnice do roku 2018 zisky spoločnosti mierili i do činností, ktoré s funkčným poslaním bytového podniku nemali absolútne nič spoločné. A tak za časť zisku, ktorý bytový podnik vyprodukoval z platieb za služby obyvateľom mesta, bolo napríklad postavené parkovisko pri mestskej knižnici.

Viliam Hubinský, riaditeľ Bytového podniku Piešťany.

Dokonca v predchádzajúcom volebnom období sa v hlavách vtedajších poslancov zrodil doslova šialený nápad, že bytový podnik by sa stal investorom výstavby mestskej plavárne, na čo by si zobral úver a obyvatelia mesta by ho splácali vo forme platieb za služby, ktoré im bytový podnik pri správe nehnuteľností či dodávke tepla poskytuje.

Po odchode bývalého vedenia radnice a poslancov Spoločne pre Piešťany z regionálnej politiky je, našťastie, takým šialenostiam koniec a bytový podnik sa opäť naplno venuje činnosti, pre ktorú vznikol. Zisk za služby, ktoré poskytuje, sa tak investujú do modernizácie technológií slúžiacich pre výrobu tepla a teplej vody.

Bytový podnik v poslednom období investoval do modernizácie technologického vybavenia kotolne napríklad na Ulici Adama Trajana v objeme 360-tisíc eur. Táto investícia len za prvý rok priniesla úsporu elektrickej energie vo finančnom vyjadrení 14 141 eur a na plyne úsporu 22 008 eur. Návratnosť investície je odhadovaná na obdobie 3,5 roka. Rekonštrukciou menšej kotolne na Komenského ulici je predpoklad pre rok 2021 úspora len na cene plynu vo výške 6500 eur a návratnosť investície do piatich rokov.

„Modernizujeme aj ďalšie kotolne, ktoré celkové úspory môžu ešte výraznejšie ovplyvniť,“ informoval nás riaditeľ bytového podniku Viliam Hubinský. Tepelné hospodárstvo bytového podniku patrí i tak k najlacnejším v regióne. „Sme hneď za Trnavou a Hlohovcom, tieto mestá však zásobuje teplom jadrová elektráreň Jaslovské Bohunice,“ vysvetlil Hubinský.

Modernizácia tepelných rozvodov či technológií kotolní je možná i z mimorozpočtových zdrojov bytového podniku. „Tu je však podmienka výroby tepla z obnoviteľných zdrojov. Kotolne na drevnú štiepku v kúpeľnom meste zrejme nikto nechce. Vrt s geotermálnou vodou, ktorá by nebola liečivá, v Piešťanoch nemáme, ostáva tak cesta tepelných čerpadiel či fotovoltaika,“ načrtol riaditeľ bytového podniku možnosti ako v Piešťanoch s výrobou tepla do budúcnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel