Službu tiesňového volania cez SOS tlačidlo využíva v Trnavskom kraji 160 ľudí

  • Kraj
  • 9. novembra 2021, 16:15

Službu tiesňového volania využíva v Trnavskom kraji už takmer 160 ľudí. Dostupná je rok, bezplatne ju môžu využívať osamelo žijúci ľudia, ktorým umožňuje privolať si pomoc v krízových situáciách prostredníctvom stlačenia SOS tlačidla.

Zdroj: video FB Trnavský samosprávny kraj

„Túto službu sme počas prvého roka zabezpečili pre takmer 160 ľudí z 34 obcí a miest v Trnavskom kraji. Zaznamenali sme viac ako 850 volaní, pričom až dvadsaťkrát bola privolaná záchranná zdravotná služba. Som rád, že sme takto dokázali pomôcť našim obyvateľom a niektorým z nich sme zrejme aj zachránili život,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Do konca tohto roka začne túto službu využívať ďalších zhruba 40 záujemcov a celkový počet používateľov bude väčší ako 200. Pôjde predovšetkým o seniorov, zdravotne znevýhodnených ľudí alebo čakateľov na umiestnenie do zariadenia sociálnych služieb. Trnavský samosprávny kraj pri zabezpečovaní tejto služby spolupracuje s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky a hradí aj všetky náklady spojené s touto službou.

Vode odolné SOS tlačidlo je možné nosiť ako náramok alebo náhrdelník. Po jeho stlačení je vyvolaný hovor na dispečing. Spojenie je zabezpečené prostredníctvom pevnej základne s mikrofónom a reproduktorom, ktorá je v domácnosti umiestnená strategicky. Vyškolený personál dispečingu hovor vyhodnotí a určí ďalší postup, ktorým môže byť aj privolanie záchrannej zdravotnej služby.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava