Bylinkárka radí: Ľubovník – najvýznamnejšia bylinka

  • Bylinkárka radí
  • 8. novembra 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví ľubovník bodkovaný.

(Autor: cs.wikipedia.org - Bff)

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) je trváca bylinka, ktorá narastie do výšky až 60 centimetrov. Byľ má vzpriamenú a oblú. Protistojné listy sú okrúhlasto podlhovasté a oproti slnku je vidieť na nich bodky. Žlté kvietky so zväzkom tyčiniek tvoria súkvetie, metlinu vrcholíkov. Ľubovník kvitne v máji až auguste. 

Bohaté žlté kvety ľubovníka bodkovaného sú peknou ozdobou našich lúk. Ľudovo sa nazýva aj svätojánska tráva, lebo vraj je najúčinnejší na sv. Jána, keď ho treba zbierať. Podľa legendy krv sťatého mučeníka Jána stekala na žlté kvety ľubovníka. Už oddávna spájali ľubovník s kresťanstvom. Nie náhodou sa jeho meno odvodzuje od Jána Krstiteľa. Preto, keď sa kvety rozdrvia, vyteká z nich červenkastá šťava, ktorá sa ľudovo nazýva jánska krv.

Ľubovník patrí medzi najvýznamnejšie liečivé rastliny. Poznávacím znamením je drobné bodkovanie listov viditeľné oproti svetlu. Má bohaté žlté kvety. Ľubovníku sa darí v celej Európe, rastie na suchých pôdach na svahoch, okrajoch ciest a chodníkov, pasienkoch a suchých lúkach.

Obsahuje liečivé látky triterény, steroly, kyselinu kávovú a chlorogénovú, flavonoidy, hyperín, rutín, queritrín, farbivá. Výborne lieči reumu, ženské ochorenia, kožné ochorenia, kŕčové žily, sklerózu, vredy predkolenia, opuchy, pečeň. Červený olej ľubovníka má proti zápalové účinky. Čaj vnútorne pomáha nielen pri psychicko-vegetatívnych poruchách, depresívnych stavoch, pocitoch strachu a podráždenosti, ale jeho olej sa využíva aj na podporu trávenia a pri tráviacich ťažkostiach. Pri vonkajšom použití sa ľubovníkový olej používa na doliečenie bolestí svalov – myalgia, popálenín a zranení. Olejový výťažok z kvetov ľubovníka upokojuje suchú a podráždenú pokožku, tíši ľahké zápaly a urýchľuje hojenie. Bylina má schopnosť posilniť srdce, pečeň, žlčník, čistí obličky a lieči vredy. Ľubovník má upokojujúce, protizápalové, protibakteriálne, antisklerotické, močopudné účinky.

Upozornenie: ľubovník bodkovaný sa nesmie kombinovať s antidepresívami.

Čaj pri poruchách spánku a depresiách

Potrebujeme: 50 g ľubovníka bodkovaného, 30 g pamajoránu, 10 g medovky lekárskej, 10 g chmeľu, 2,5 dl vody

Postup: 1 ČL tejto dobre zmiešanej čajovej zmesi zalejeme 2 dl vriacej vody, lúhujeme päť minút, precedíme a pijeme dvakrát denne. Čaj si môžeme osladiť medom.

Ľubovníkové víno

Potrebujeme: 1 l bieleho alebo červeného vína, 50 g čerstvého ľubovníka bodkovaného, 1 l pohár

Postup: Ľubovník vhodíme do pohára, zalejeme vínom a macerujeme 14 dní. Precedíme cez gázu a uskladníme na tmavom a chladnom mieste. Pijeme po malom kalíšku pred obedom. Pomáha pri nervozite, depresiách, neurózach, užívame, až kým víno neminieme.

Jánsky olej

Potrebujeme: 100 g čerstvých kvetov ľubovníka bodkovaného, slnečnicový olej, 7 dl pohár

Postup: Kvety vhodíme do pohára a po vrch zalejeme slnečnicovým olejom. Pohár uzavrieme a lúhujeme na okennom parapete tri týždne. Potom prefiltrujeme cez gázu do iného 7 dl pohára, ktorý uzavrieme.

Olej sa užíva trikrát denne 1 ČL vnútorne pri depresiách, hystérii, neurózach, podporuje trávenie. Zvonka sa používa na potieranie boľavej chrbtice, pri opuchoch, reume, popáleninách, zraneniach a bolestiach svalov. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava