Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 7. novembra 2021, 15:05

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, „Československo – krajina v strednej Európe, počet obyvateľov 12 miliónov – vzniklo rozpadom rakúsko-uhorskej monarchie spojením dvoch národov – Čechov a Slovákov. V období medzi vojnami dosiahlo vysokej technickej, kultúrnej a hospodárskej úrovne a aj značného politického vplyvu v medzivojnovej Európe“. Taký je stručný popis krajiny, ktorá získala takmer okamžite po svojom vzniku veľký rešpekt a uznanie.


Jano Babič (Autor: red)

Dovtedajšie usporiadanie Európy, nazývané tiež „žalár národov“, nemohlo v Európe zaručiť slobodu a demokratický vývoj jednotlivých národov. Vznik samostatných štátov sa neudial iba pri rokovacom stole. Jednou

z rozhodujúcich síl národnostného odboja boli československé légie. Aj v Piešťanoch žili legionári. Môj otec tu mal viacero priateľov, s ktorými bojovali na ruskom fronte a na konci prvej svetovej vojny sa zložito cez Japonsko, Suezský kanál a prístav v Hamburgu vracali do Prahy.

V túžbe po samostatnosti sme išli ešte ďalej a pred tridsiatimi rokmi sme sa rozdelili. V Českej republike je vznik Československa štátnym sviatkom. Pri jeho príležitosti vyznamenávajú vynikajúce osobnosti za ich zásluhy. U nás v tento deň nikoho neodmeňujeme. Niet nikoho, kto by si to zaslúžil?

Slovenská jazzová spoločnosť vyhlasuje 35. ročník súťaže Nové tváre slovenského džezu. Uzávierka prihlášok je 7. novembra. Prihláška musí obsahovať 10-minútový záznam – nemusí byť štúdiový – názov skupiny, miesto pôsobenia, zoznam skladieb, mená a obsadenie kapely, meno vedúceho kapely s trvalým bydliskom v Slovenskej republike alebo na Slovensku narodeným. Prihlášky posielajte na adresu sjs@gti.sk. Finále sa uskutoční 28. novembra v Bratislave.

Jesenné džezové aktivity budú naďalej témou relácie Podoby džezu. Povieme si, aké boli „džezáky“, Lukáš Oravec je popredná osobnosť slovenského džezu súčasnosti. Predstavíme si jeho hudobnú i životnú cestu, čo skomponoval, čo a s kým nahral. Magazín JazzTimes sa pohráva s často kladenou otázkou: „Čo je to džez?“

Technický škriatok nám v minulej relácii nedovolil spomenúť jubilujúce osobnosti, Phill Woods sa narodil pred deväťdesiatimi rokmi, Clifford Brown odišiel mladý, ale stihol zanechať veľké dielo, Zoot Sims hral aj s Jirkom Mrázom.

Podoby džezu vysielame na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava