Lávku na Krajinskom moste v pondelok znovu uzatvoria

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 6. novembra 2021, 13:54

Od pondelka 8. novembra bude lávka na Krajinskom moste na niekoľko dní opätovne uzatvorená z dôvodu kompletnej výmeny kompozitných panelov po reklamácii v rozsahu 520 metrov štvorcových.

Pôvodne vysúťažená cena rekonštrukcie bola 608-tisíc eur, ale na základe troch dodatkov k zmluve sa vyšplhala až na konečných 721-tisíc eur. 

Keď sa po siedmych mesiacoch od „generálky” a slávnostného strihania pásky pri otvorení, prejdete po lávke na Krajinskom moste, môžete nadobudnúť pocit, že bola za ten čas nadmieru využívaná. Minimálne dvanásť veľkých a ďaľšie menšie kompozitné dosky sú poškodené a ich protišmykový povrch sa ďalej odlupuje a vytvára kde-tu akési rozrastajúce sa „mapy nedokonalosti.”  Firma Lumiza s.r.o., ktorá lávku rekonštruovala tvrdí, že ide o výrobnú chybu nemeckého dodávateľa pochôdznych panelov a reklamáciu zo strany piešťanskej radnice uznala za oprávnenú už v polovici mája.  Vady na povrchu lávky budú odstránené demontážou kompozitných dosiek  a ich výmenou za nové v stopercentnom rozsahu 520 metrov štvrcových.  Malo sa tak stať už na začiatku októbra, ale dodávateľ kompozitov termín nedodržal a výmenu bolo potrebné preplánovať a posunúť. Doba uzatvorenia lávky bude závisieť od vývoja epidémie, protipandemických opatrení a vývinu počasia,” informovala radnica. 

Podľa zmluvy uzavretej v lete minulého roka, je záručná doba na rekonštukciu 5 rokov a na nátery až 15 rokov. Počas trvania záručnej lehoty musí zhotoviteľ vady odstrániť bezplatne, tak ako v prípade nekvalitne vyrobených kompozitných panelov. 

Lávku po „generálke” slávnostne otvorili 26. marca 2021 a po pár týždňoch už vykazovala známky poškodenia. Protišmykový povrch sa začal odlupovať a vytváral takéto „mapy,” ktoré sa ďalej zväčšovali.  
Vymenené budú všetky  povrchové kompozitné dosky v rozsahu 520 metrov štvrcových, ktoré drží 1560 skrutiek. 

Do tretice všetko dobré? 

Lávku mesto uzavrelo 28. novembra 2019 na základe odporúčania statika pre jej havarijný stav. Samotná rekonštrukcia trvala osem mesiacov, zatvorená bola 16 mesiacov. Pôvodne vysúťažená cena rekonštrukcie bola 608-tisíc eur, ale na základe troch dodatkov k zmluve sa vyšplhala až na konečných 721-tisíc eur. Mestu na ňu prispeli Trnavský samosprávny kraj (200-tisíc eur), Trnavská vodárenská spoločnosť (200-tisíc eur), Slovenský plynárenský priemysel (50-tisíc eur) a Slovak Telekom (50-tisíc eur). Lávku po „generálke” slávnostne otvorili 26. marca a po pár týždňoch už vykazovala známky poškodenia.  S výberom pochôdzneho povrchu je to od začiatku rekonštrukcie problematické. Ešte na jeseň minulého roka bola lávka sčasti pokrytá asfaltovým povrchom, ten však k podkladu nepriľnul a prvé mrazy asfalt vyduli. Následne došlo k odstráneniu asfaltu a náhrade kompozitom. No ani ten dlho nevydržal v neporušenom stave, a tak sa povrch lávky rieši už tretíkrát. Či bude do tretice všetko dobré, ukáže záručná doba. Krajinský most sa začal stavať na začiatku roka 1930 a do užívania bol odovzdaný o dva roky neskôr. Koncom roku 1980 bola otvorená lávka pre chodcov a cyklistov a o 39 rokov neskôr ju kvôli bezpečnosti radnica uzatvorila. Uvidíme ako dlho vydrží v prevádzke po tejto generálnej rekonštrukcii. 

Pätročná záruka začala plynúť odo dňa protokolárneho prevzatia diela objednávateľom v marci tohto roka. Záručná doba náterov je 15 rokov. 
„Doba uzatvorenia lávky bude závisieť od vývoja epidémie, protipandemických opatrení a vývinu počasia,” informovala radnica. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava