V okrese Piešťany stačí zaočkovať ešte 400 ľudí nad päťdesiat rokov a do čiernej sa neprefarbí

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 5. novembra 2021, 09:43

Piešťanskému okresu chýba zaočkovať len 1,5 percenta obyvateľov vo vekovej kategórii nad 50 rokov, čo predstavuje 400 ľudí, aby získal žolíka a nemohol byť v Covid Automate horší ako bordový. V prípade, ak sa to nepodarí, hrozí podľa primátora kúpeľného mesta Petra Jančoviča okresu čierna farba a tie najprísnejšie obmedzenia pre očkovaných i neočkovaných už v najbližšej dobe. Primátor však rokuje aj s ministerstvom zdravotníctva o vyslaní mobilnej očkovacej jednotky, aby sa stanovené percento v kategórii nad 50 rokov pre získanie žolíka podarilo v okrese naplniť.

Od pondelka sa medzi čierne okresy zaradí aj Nové mesto nad Váhom, Piešťany zatiaľ ostávajú bordové. (Autor: Juraj Sedlák/korona.gov.sk)

Podľa rezortu zdravotníctva ak okres dosahuje 65-percentnú zaočkovanosť vo veku nad 50 rokov a podľa aktuálnych opatrení je jeho farba napríklad bordová, vďaka zaočkovanosti rizikovej skupiny nad 50 rokov sa jeho stupeň zníži o jeden nadol, takže bude červený. Zároveň to znamená, že okres nikdy nepôjde do najprísnejšej fázy, nakoľko ak aj okres spĺňa podmienky pre čiernu farbu, žolík znižuje jeho zaradenie v Covid Automate o jeden stupeň nižšie.

Piešťanskému okresu do tejto méty chýba zaočkovať 400 obyvateľov vo vekovej kategórii nad 50 rokov. Ako sa na zastupiteľstve vyjadril primátor Peter Jančovič, komunikuje so starostami obcí okresu a aj za pomoci mobilnej očkovacej jednotky chce dosiahnuť potrebné množstvo zaočkovaných pre získanie žolíka.

Ako uvádza rezort zdravotníctva na svojej stránke na sociálnej sieti, pred niekoľkými dňami chýbalo Sabinovčanom približne 200 zaočkovaných obyvateľov nad 50 rokov na preradenie do lepšej farby, rozhodli sa teda do obcí vyslať mobilné tímy a cez rozhlasy pozývali ľudí na očkovanie. Vďaka snahe a odhodlaniu sa to podarilo. „Viaceré mestá sú blízko a veríme, že čoskoro potrebnú hranicu prekonajú Nitra, Námestovo, Myjava, Banská Bystrica, Ružomberok i Piešťany,“ dopĺňa ministerstvo zdravotníctva.

Vďaka zaočkovanosti nad 65 percent druhou dávkou medzi obyvateľmi nad 50 rokov získajú okresy žolíka a môžu sa presunúť do lepšej farby. Od pondelka je 14 takýchto okresov.

Pre okresy prechod z čiernej do bordovej farby znamená aj:

  • otvorené reštaurácie
  • otvorené penzióny a hotely
  • hromadné podujatia aj pre neočkovaných
  • svadby, kary, oslavy – do 20 zaočkovaných
  • fitnescentrá pre zaočkovaných

Od pondelka 8. novembra zatiaľ zostáva okres Piešťany podľa Covid Automatu v bordovej farbe. V najprísnejšej farbe však bude už 36 okresov, vrátane susedných Topoľčian a Nového Mesta nad Váhom. A ak sa nepodarí zaočkovať 65 percent populácie nad 50 rokov v okrese Piešťany, podľa slov Jančoviča ho už čoskoro čakajú najprísnejšie opatrenia a čierna farba v Covid Automate.

My sme sa však pozreli i na to, aká je zaočkovanosť populácie v jednotlivých obciach okresu.

Suverénne najlepšie čísla dosiahlo samotné okresné mesto. Plne zaočkovaných je v Piešťanoch 51,42 percenta (13 868 ľudí) z 27 140 obyvateľov. Tesne za Piešťanmi nasledujú Krakovany, kde je zaočkovaných 50,67 percenta obyvateľstva.

Medzi obce so zaočkovanosťou nad 50 percent zo všetkých obyvateľov patria v okrese ešte obce Bašovce (50,3 %), Krakovany (50,68 %) a Ostrov (50 %). Tesne pod hranicou zaočkovania polovice populácie sú Banka a Trebatice.

Naopak na chvoste zaočkovanosti s veľkým negatívnym náskokom sú Šterusy, kde sa nechalo zaočkovať len 28,8 percenta populácie obce. Predposledné sú Dubovany s 37,51-percentnou zaočkovanosťou. Vrbové má zaočkovanosť 43,69 percenta.

Okres Piešťany ako celok má zaočkovanosť 46,87 percenta, čo predstavuje 29 248 z celkového počtu 62 726 obyvateľov.

Zdroj: uniamiest.sk, korona.gov.sk, MsU Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek