Z Lesoprojektu by mohlo vzniknúť zariadenie pre seniorov

Bude v bývalom Lesoprojekte zariadenie pre seniorov? Mesto Piešťany si objednalo aktualizáciu štúdie dispozično-prevádzkového riešenia objektu Lesoprojekt pri jeho prerobení na domov sociálnych služieb. Predchádzajúce vedenia mesta pritom tento plán zavrhlo.

Budova bývalého Lesoprojektu na ulici Pod Párovcami je už roky opustená. (Autor: am)

Piešťanská pobočka Lesoprojektu dlhé roky zamestnávala odborníkov v oblasti lesníctva a životného prostredia. Približne pred desiatimi rokmi však jej zrušením budova zostala nevyužívaná, zostalo v nej však niekoľko plánov či šanónov s dokumentmi. Priestor objavili aj bezdomovci, takže tam pravidelné kontroly vykonávajú mestskí policajti.

Budovu odkúpilo Mesto Piešťany v roku 2011 s pôvodným zámerom vybudovať v nej zariadenie pre seniorov, ktoré by tie terajšie združovalo v jednej budove. Realizácia mala byť aktuálna v rokoch 2014 a 2015, pričom by jej predchádzal odpredaj budov opatrovateľských služieb na Staničnej a Kalinčiakovej ulici a domu seniorov Vila Julianna. Plán sa však rozplynul po zmene zákona.

„Projekt prestavby bývalého objektu Lesoprojektu na ulici Pod Párovcami na moderné a po ekonomickej stránke prevádzkovo udržateľné zariadenie s vyšším počtom lôžok ako dnes sme museli zastaviť pre obmedzenia, ktoré priniesla novela zákona o sociálnych službách. V pláne tu bolo umiestniť viac lôžok ako povoľuje súčasná legislatíva. Nové zariadenie sociálnych služieb by tak nebolo zaradené do siete s finančnou podporou štátu,“ uviedol v roku 2014 pre Piešťanský týždeň vtedajší primátor Remo Cicutto. Podľa jeho slov očakával zmenu legislatívy alebo možnosť podpory Európskej únie.

Plány sa zmenili nástupom nového vedenia do čela radnice. V roku 2015, keď mesto viedol primátor Miloš Tamajka, sa poslanci uzniesli, že úradníci majú pripraviť materiál stanovujúci podmienky a plán realizácie zvýšenia kapacity v zariadeniach opatrovateľskej služby dobudovaním a rekonštrukciou objektu na Staničnej ulici a plán realizácie zariadenia sociálnych služieb v budove bývalého Lesoprojektu. Posúdenie budovy napokon skonštatovalo, že objekt je v značne dezolátnom stave dôsledkom nulovej údržby a starostlivosti.

S pomocou Štátneho fondu rozvoja bývania by však bolo možné v bývalom Lesoprojekte vytvoriť nájomné byty. Po stavebných úpravách malo byť možné vytvoriť v objekte asi desať atypických bytových jednotiek s kompletnou vybavenosťou. Suterén je možné využívať po prestavbe ako kotolňu, klubovňu, práčovňu, sušiareň, prípadne ako sklad. V pivničných priestoroch je možné umiestniť boxy patriace k bytom určené na skladovanie. Takisto v časti povaly je možné vytvoriť boxy na odkladanie materiálu pre nájomcov podkrovných miestností. V objekte je nutná kompletná vnútorná rekonštrukcia podláh, omietok a stropov, výplní stavebných otvorov (dvere i okná), vyregulovanie vykurovania, elektroinštalácie, odpadov, rozvodov vody. Pri kalkulácii úprav vonkajšej časti je tiež nutné uvažovať s rekonštrukciou strechy.

Súčasné vedenie mesta sa však opäť vrátilo k ambícii prerobiť budovu niekdajšieho Lesoprojektu na domov sociálnych služieb. Objednalo si aktualizáciu štúdie dispozično-prevádzkového riešenia vrátane prepočtu nákladov na rekonštrukciu a dostavbu tohto objektu na zariadenie pre seniorov. Zaujímalo nás teda, čo sa zmenilo, keďže predchádzajúce vedenia mesta tento plán zavrhlo.

„Pôvodná štúdia bola na vyššiu kapacitu. Ak máme záujem o finančný príspevok z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (každoročný), kapacita zariadenia pre seniorov môže byť maximálne 40 lôžok,“ uviedla Anna Glossová z odboru sociálnych služieb mestského úradu. Uvidíme teda, či sa mestu podarí zrealizovať tento plán a prerobiť opustenú budovu na domov sociálnych služieb alebo čosi iné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav