Koniec bezplatného parkovania na parkovisku pred Priorom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. novembra 2021, 07:47

Obchodný dom Prior v Piešťanoch bol nútený urobiť poriadok s parkovaním na svojom parkovisku od Žilinskej cesty. Parkovisko bude po ukončení skúšobnej prevádzky spoplatnené s tým, že prvé dve hodiny budú mať návštevníci obchodného domu zadarmo.

Súkromné parkovisko patriace Prioru bude po ukončení skúšobnej prevádzky spoplatnené. Nakupujúci budú môcť parkovať dve hodiny zadarmo, tretia hodina bude za 50 centov. (Autor: Juraj Sedlák)

Návštevníci Prioru už zaregistrovali, že parkovisko sa mení. Pribudli rampy na vstupe a výstupe, nové vyhradené parkovacie miesta pre rezidenčné karty, rozšírené a nanovo namaľované boxy pre invalidov aj o čosi širšie parkovacie miesta pre bežných návštevníkov.

Dvadsaťštyri parkovacích miest vyhradených pre majiteľov parkovacích kariet. Stáť by mali jedno euro na deň a zaplatiť by sa mali na rok dopredu.

„Rozhodli sme sa na našom parkovisku urobiť poriadok, aby sme návštevníkom obchodného domu umožnili ľahšie a pohodlnejšie zaparkovať. Dlhodobo tu totiž parkovacie miesta pre nakupujúcich blokovali nepojazdné autá. Taktiež tu v čase našich otváracích hodín parkovali obyvatelia okolitých činžiakov a dokonca návštevníci Piešťan a turisti, lebo to bolo v porovnaní s parkovaním v centre mesta zadarmo,“ vysvetľuje riaditeľ Obchodného domu Prior Marián Šimko.

Prior sa rozhodol konať a urobiť v parkovaní prehľad a poriadok. Slušne preto vyzval obyvateľov okolitých činžiakov prostredníctvom domových dôverníkov a letákov vo výťahoch, aby dlhodobo nepojazdné automobily z parkoviska odstránili. O súčinnosť zároveň požiadali policajné zložky, nakoľko k niekoľkým automobilom sa nikto nehlásil. Dodnes sú odstavené na ploche pri výjazde z parkoviska. Čosi podobné čaká aj piešťanskú radnicu pri dlho avizovanej celoplošnej reorganizácii statickej dopravy na území mesta.

Dve hodiny zadarmo, tretia za 50 centov

„Ľudia sú vynaliezaví, museli sme konať. Predstavte si, že na našom parkovisku bolo dlho odstavené aj auto, ktoré akýmsi záhadným spôsobom zdieľalo viacero osôb podľa potreby. Nebolo uzamknuté a kľúčiky sa nachádzali priamo v automobile. Z parkoviska sa nám podarilo odstrániť viacero aj nepoužívaných áut, zostali už len štyri, ktoré sú síce na značkách, ale nemajú platnú STK a majitelia o ne neprejavili záujem,“ objasňuje Šimko.

Prior v rámci rekonštrukcie vzhľadu parkoviska pristúpil aj k vybudovaniu 24 miest pre držiteľov parkovacej karty a k spoplatneniu parkovania pri obchodom dome, ktoré sa začne po skúšobnej prevádzke. Pribudli aj vyhradené parkovacie miesta pre invalidov v blízkosti vchodu, dokopy je ich osem. Prior mal medzi prvými aj štyri boxy na dobíjanie elektromobilov, čo doteraz nemá ani centrálne mestské parkovisko.

Rezidenčné parkovanie bude podľa predbežného návrhu stáť euro na deň pre jedno osobné auto. Záujemcovia si miesto budú platiť dopredu na celý rok. Parkovanie pre nakupujúcich bude spoplatnené až po dvoch hodinách parkovania zdarma. Tretia hodina už bude za 50 centov a poplatok za ďalšie hodiny by sa mal navyšovať. Záujemcovia o nočné parkovanie medzi 21. a 6. hodinou ráno si budú musieť priplatiť jedno euro.

„Je to zatiaľ len predbežný návrh, ktorý čaká na schválenie, spolu s parkovacími podmienkami a pravidlami,“ podotýka Šimko, ktorý nám prezradil, že revitalizáciou by časom malo prejsť aj priestranstvo pri svetelnej križovatke, kde sa pravidelne organizujú farmárske trhy. Návštevníci sa môžu tešiť aj na zväčšené a vynovené predajne drogérie a lekárne, v ktorých práve prebieha rekonštrukcia. Obchodný dom Prior oslávi o dva roky štyri desaťročia od svojho otvorenia.

Apel na políciu

Problémy eviduje Prior zo zadnej strany svojho objektu, kde sa na schodisku únikového východu stretávajú kadejaké skupinky neprispôsobivých občanov. Okrem odpadkov, fliaš, plechoviek a rozbitého skla sa tu opakovane (aj v čase našej návštevy) nachádzajú ľudské exkrementy.

Apeluje preto na mestskú políciu, aby toto verejné priestranstvo pravidelne monitorovala. Obchodný dom vynakladá nemalé finančné prostriedky aj na odstraňovanie graffiti zo stien schodiska a kreatívnym spoluobčanom oznamuje, že priestor je monitorovaný kamerovým systémom, ktorý si „posvieti“ i na vynovené parkovisko.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín