Halloweenske dielničky v Elektrárni

Elektrárňu Piešťany naplnila halloweenska nálada. Mladí zruční návštevníci tam tvorili tematické dekorácie. Tentoraz však nešlo o štandardné vyrezávanie a zdobenie veľkých oranžových tekvicových hláv, ale o tvorbu papierových dekorácií osvietených diódami.

Výtvory z dielne žiakov Základnej školy F. E. Scherera v Piešťanoch. (Autor: archív Kataríny Hallovej )

„K Halloweenu sme pre školy pripravili špeciálny program – elektrické obvody trochu inak. Žiaci si z kartónu vyhotovili tekvice a po zostrojení jednoduchého elektrického obvodu si ich osvetlili diódami,“ uviedla riaditeľka Elektrárne Piešťany Katarína Hallová. Potrebovali na to kartón (dá sa nahradiť škatuľou od topánok alebo od menšieho spotrebiča), rolku toaletného papiera, farebný papier, pravítko, ceruzky, čiernu fixku, orezávač, nožnice, lepiacu pásku a lepidlo. Na vyrobenie elektrického obvodu potrebovali 1,5 V gombíkovú batériu, tenký drôtik, izolačnú pásku, LED diódu, kancelársku spinku, kliešte a nožnice. Celý postup ako na to si môžete pozrieť aj vy vo videu na webovej stránke Elektrárne Piešťany.

V Elektrárni pritom vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu museli upraviť plánovaný program. Neuskutoční sa tradičný Vianočný bazár ani divadelné predstavenie Divadla Dino. Pozrieť si však môžete výtvarné umenie. „V spolupráci s mestskou knižnicou bude v priestoroch našej galérie počas celého novembra inštalovaná výstava pod názvom Ilustrácia / Ilustrace. Ide o výstavu mladšej generácie českých ilustrátorov detských kníh a komiksov, kde vystavujú David Böhm, Pavel Čech, Dan Černý, Lucie Dvořáková, Renáta Fučíková, Vendula Chalánková, Lenka Jasanská, Lucie Lomová, Galina Miklínová, Petr Nikl, Jaromír Plachý, Vhrsti,“ priblížila riaditeľka.

Naďalej je možnosť vychutnať si historickú budovu pomocou komentovaných prehliadok. Príbeh Elektrárne je určený pre dospelých návštevníkov, ktorí sa v sprievode lektora prejdú po tejto národnej kultúrnej pamiatke a vypočujú si príbeh o jej histórii. Tajomstvá Elektrárne je komentovaná prehliadka určená pre deti, pri ktorej im ako pomôcka slúži komiks s hlavnými hrdinami, žiarovkami Edom a Elou. Prehliadky fungujú v režime OTP a je vhodné sa na ne vopred prihlásiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín