Pútavé ilustrácie ukazujú krajinu i zbojníkov

Dom umenia Piešťany uvádza v rámci 23. ročníka Piešťanského rendezvous aj výstavu oceňovanej českej výtvarníčky a ilustrátorky Renáty Fučíkovej z kníh Obrazy ze Starého zákona, Obrazy z Nového zákona a Krajiny Domova. Výstavu si môžete pozrieť do 7. novembra.

Obrazy z dielne Renáty Fučíkovej nájdete v zrkadlovej sieni Domu umenia. (Autor: am)

Renáta Fučíková je česká výtvarníčka a ilustrátorka, ktorá sa venuje predovšetkým tvorbe autorských kníh o histórii. Je nositeľkou mnohých ocenení vrátane niekoľkých Zlatých stúh, troch nominácií na cenu Magnesia Litera, Grand Prix v Záhrebe 2018, zápisu na Čestnú listinu IBBY 1998 alebo ceny na Bienále ilustrácií v Teheráne z roku 1997. Českou republikou bola v rokoch 2011-2013 trikrát po sebe nominovaná na prestížnu Astrid Lindgren Memorial Award.

Ako o sebe Fučíková uvádza, pri práci často vychádza zo spomienok na vlastné detstvo, ale zároveň sleduje reakcie súčasných čitateľov, dospelých i detí: „Snažím sa nájsť strednú cestu, nezavďačovať sa vkusu väčšiny, ale zároveň ho neignorovať. Dôležitý je rodič: ten knihu dieťaťu kúpi a z nej by mu mal čítať alebo ju ako čítanie odporučiť. Najradšej vytváram knihy, ktoré nabádajú k interakcii medzi členmi rodiny.“

Autorka dopĺňa, že je rada, keď rodič vezme dieťa na kolená, otvorí jej knihu, nahlas číta a dieťa si zatiaľ prezerá ilustrácie. Hovorí, že knihu stavia ako celok, ako konštrukciu domu – aký bude rytmus a počet kapitol, kam umiestni komiksové prvky alebo vysvetľujúce doplnky – to všetko premyslí hneď na začiatku. Obrazy sú potom okná a dvere. Nimi vpúšťa do témy svetlo a pozýva čitateľa dovnútra.

„Farba ilustrácií má symbolickú funkciu, podprahovo ovplyvňuje. Kompozícia ilustrácií pracuje so symbolom a dynamikou, spomaľuje alebo zrýchľuje rozprávanie. Texty prídu až nakoniec ako zariadenie domu: pohovky, prestreté stoly s lahôdkami podrobností, knižnice s informáciami, dátami a registre,“ dodáva Fučíková. Jej diela z kníh Obrazy ze Starého zákona, Obrazy z Nového zákona a Krajiny Domova si teraz môžete pozrieť v zrkadlovej sieni Domu umenia.

Ďalšie výstavy

V rovnakej miestnosti sa nachádzajú aj ilustrácie študentov ateliéru Mediální a didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Diela vznikli k minuloročnému 350. výročiu úmrtia Jana Amosa Komenského.

V Galérii Domu umenia nájdete aj výstavu fotografií Piešťanca Romana Tibenského, o ktorej informujeme samostatne v inom článku. V Minigalérii a vstupných priestoroch do veľkej sály ešte uvidíte expozíciu inšpirovanú fenoménom Bolkom Polívkom, nestorom česko-slovenského festivalu Piešťanské rendezvous. Obrazy, kresby, fotografie či karikatúry inšpirované Polívkom zaručene pobavia a pripomenú túto

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava