Čiernobiele alebo farebné? Roman Tibenský vystavuje v Dome umenia

Do 7. novembra si v Galérii Domu umenia Piešťany môžete prezrieť fotografie Romana Tibenského, ktorý vystavuje pri príležitosti 55. (+1) narodenín. Výstava nesie názov Život nie je čiernobiely, alebo… a nazerá do viacerých oblastí života.

Medzi fotografiami nájdete aj takéto spomienky na časy minulé. (Autor: am)

Výstavu, ktorá sa mala uskutočniť už vlani, no pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu musela byť odložená o rok, otvorili slávnostnou vernisážou 5. októbra. Hudobne podujatie sprevádzal Andrej Urminský, prihovorila sa riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, ale aj kurátor výstavy Martin Valo. Ako kurátor o autorovi uviedol, Roman Tibenský a jeho fotografia sú prienikom do života „makrofotografie“, voľnej tvorby a tvorivého hľadania, niekedy aj do modelovania situácie. Konštatoval, že pri sledovaní snímok musíme vidieť, že ide o starostlivý výber z veľkého množstva záberov a stovky hodín fotografovania v každom počasí.

Vyzdvihol autorovu prácu ako spojenie vlastnej tvorby s výskumom v oblasti výskytu motýľov na Slovensku. Valo to považuje za dôležité v kontexte toho, že žijeme v storočí, keď príroda ukazuje svoju silu. Povedal, že fotografická práca Romana Tibenského je zrkadlom súčasnosti pre budúce generácie: „Nefotí motýle, hmyz ako súčasť záberu, fotografuje ich podstatu, detaily, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné, a o to sú jeho diela pútavejšie, obohacujúcejšie našu myseľ, naše vedomosti prostredníctvom maľovania objektívom.“ Kurátor autora hodnotí ako výborného obrazového dokumentaristu, keďže okrem fotografovania motýľov rád fotí šport, najmä hokej, ale aj kolobeh života či scenérie Piešťan.

Roman Tibenský získal za svoje umenie množstvo ocenení.

Vo výstavnej kolekcii návštevníci uvidia 56 fotografií, z toho 27 farebných a 29 čiernobielych. „Farba zobrazuje v prírode, okolo nás, medzi ľuďmi, zvieratami, v architektúre diverzitu, rôznorodosť. Ale keď je scéna pestrá, niektoré farby vám môžu obraz pokaziť. Keď je to čiernobiele, je to iné, nič nenarúša harmóniu obrazu,“ uviedol na margo niektorých svojich fotografií Tibenský.

Z 56 snímok až 27 získalo ocenenie. Za najvýznamnejšie autor považuje tretie miesto v celoštátnej súťaži Slovak Press Photo 2016, druhé miesto v súťaži Genius loci v roku 2017, Cenu primátora mesta Bardejov na V. Salóne tvorivej fotografie členov Slovenskej federácie fotografov člena FIAP v roku 2020. „Je to výber od mojej poslednej výstavy, ktorá bola v roku 2015 v Galérii Fontána. Vystavené boli vtedy motýle ako veľké formáty 90×60 a 60×40 centimetrov, teraz som formát zmenšil, niektoré rámy zostali,“ priblížil autor s tým, že súčasné formáty sú 40×30, prípadne 50×30.

Výber z fotografií pochádza z rokov 2015-2020, výnimku tvorí Modlitba za nenarodené deti a ich rodičov. „Túto snímku som zaradil preto, že v tomto období bola ocenená. Ako jediná bola už vystavená na autorskej výstave, ostatné boli len súčasťou skupinových výstav, najmä na Trnavskom objektíve,“ doplnil Tibenský. Ako zaujímavosť poznamenal, že jedna z fotografií vznikla na Štedrý deň, keď bolo okolie Váhu ponorené do hmly. Práve hmlu považuje za veľmi fotogenickú, pretože skryje všetko, čo do obrazu nepatrí.

Ak si chcete prezrieť tvorbu Romana Tibenského, jeho fotografie nájdete v Galérii Domu umenia do 7. novembra. Otvorená je denne okrem pondelka, pričom počas pracovného týždňa je prístupná medzi 14. a 17. hodinou, cez víkend od 14. do 18. hodiny. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila