Bylinkárka radí: Lieska bola symbolom plodnosti

  • Bylinkárka radí
  • 1. novembra 2021, 00:04

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liesku obyčajnú.

(Autor: sk.wikipedia.org)

Lieska obyčajná (Corylus avellana) dorastá do výšky päť metrov. Je to strom alebo ker, kvitne v marci až v apríli, plody dozrievajú v septembri až v októbri. Listy, ktoré sú oválne, žilkovité a po okrajoch zúbkaté, zberám od mája do augusta.

Asi pred viac ako 7000 rokmi tvorili liesky v strednej Európe rozsiahle porasty, a tak sa ich plody stali významnou súčasťou, obživou pre ľudí i pre zvieratá. Lieskové oriešky a konáriky sa našli v hroboch starých Germánov, Alemanov a Egypťanov. Lieska v minulosti symbolizovala nesmrteľnosť.

Lieska pochádza z Európy a je rozšírená aj v Severnej Afrike a v Severnej Amerike. Vyskytuje sa na horských svahoch, pozdĺž ciest a ako porast v listnatých lesoch. Známy je aj lieskový olej, ktorý vypudzuje z tela pásomnice. Lieska bola symbolom plodnosti. Jahňady odporúčam na mužskú neplodnosť. Látky v lieskových orieškoch môžu rozpúšťať obličkové kamene. Naši predkovia si liesku a bazu čiernu vysádzali okolo obydlí, pretože verili, že obe majú schopnosť odvracať blesky, hlodavce, potkany, hmyz a plazy.

Lieskové oriešky obsahujú vitamíny B, C, E a minerálne látky. Čaj z lieskových listov čistí a zráža krv. Liečivý je koreň aj kôra. Má podobné účinky ako breza. Čaj sa pije aj pri prechladnutí a chrípke. Mleté oriešky zmiešané s kvetom ruže liečia pečeň a pľúca. Výborne lieči vírusovú žltačku, znižuje tlak, tlmí bolesť hlavy, mierni závraty a pôsobí ako antisklerotikum. Lieska je vhodná pri psychickej labilite, lieči močové cesty, prostatu a dobre pôsobí pri rozšírených pľúcach.

Rozšírené pľúca poznáme podľa toho, že ľudia trpiaci touto chorobou mávajú obyčajne vyklenutý hrudník vpredu, vzadu aj zo strán. Rozšírenie pľúc sa často nedá vyliečiť, ale musíme sa snažiť, aby sa ďalej nezhoršovalo. Preto treba liečiť každý zápal pľúc a priedušiek čo najdôkladnejšie.

Čaj z listov liesky

Potrebujeme: 1 ČL sušených alebo čerstvých listov liesky obyčajnej, 2,5 dl vody

Postup: Listy liesky zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a trikrát denne užijeme. Čaj užívame pri ťažkých chrípkach, ako je prasacia či vtáčia chrípka, až do vyliečenia.

Čaj z jahniad

Potrebujeme: 1 PL lieskových jahniad, 2,5 dl vody

Postup: 1 PL jahniad zalejeme 1/4 l vriacej vody. Lúhujeme 10 minút a precedíme. Denne pijeme tri šálky čaju. Čaj podporuje potenie, užíva sa pri mužskej neplodnosti, čistí krv, lieči kašeľ a rozšírené pľúca.

Olej z listov proti pásomnici

Potrebujeme: 3 PL lieskových listov, slnečnicový alebo olivový olej, 7 dl pohár

Postup: Listy liesky vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch olejom. Pohár uzavrieme a lúhujeme tri týždne na parapete okna, občas pretrasieme. Potom scedíme cez gázu do iného 7 dl pohára a uzavrieme ho. Pohár odložíme do chladničky. Olej proti pásomnici a parazitom užívame každý deň – 1 PL skoro ráno nalačno. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf