Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 31. októbra 2021, 11:30

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, jeseň patrí džezu. Tradične je toto „melancholické“ obdobie časom festivalov a významných koncertov. V septembri odznel úspešne dvadsiaty ôsmy festival pod Trenčianskym hradom, cyklus koncertov Jazz za železnou oponou poskytol zaujímavé námety k spomienkam. Bratislavské jazzové dni odzneli v novom prostredí.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Na česko-slovenskej scéne sa objavila kométa v podobe kapely Lukáša Oravca a jeho hostí, aby ponúkla turné so zámerom prezentovať nový album Movin´ Spirit. V štúdiu hral kvartet Lukáša Oravca a americký saxofonista Seamus Blake, ktorého na turné nahradil Tony Lakatos. Takto prišli aj na Považie, konkrétne v stredu do Trenčína, a v piatok sme v našom meste zažili kúzelný večer v klube La Musica. Na klavíri hral v štúdiu i na koncertoch Danny Grissett. Ten má na Slovensko tie najkrajšie spomienky z priateľstva a nahrávania s gitaristom Michalom Bugalom na jeseň roku 2010.

Podobne je na tom v Maďarsku narodený, v Amerike ostrieľaný a v Nemecku pôsobiaci Tony Lakatos. Ten sa predstavil na Považí už v roku 2004 v Trenčíne. V jeho triu hrali vtedy svetové džezové osobnosti Adam Nussbaum na bicích nástrojoch a George Mráz na kontrabase. Rytmická sekcia kvarteta je dokonale zohraný a na mihnutie oka reagujúci tandem. Tomáš Baroš je stálym členom hneď viacerých slovenských orchestrov. Marián Ševčík žije na Považí, avšak jeho pôsobnosť je cezhraničná a stále žiadanejšia. Lukáš Oravec a jeho hra na trúbke či krídlovke je technicky i invenčne bezchybná.

Dramaturg programu hudobného klubu La Musica, gitarista Ondrej Botek, hodnotil: „Zažili sme skvelý koncert. V komornej džezovej atmosfére, s výborným takmer naturálnym zvukom, odzneli skladby Lukáša Oravca, Tonyho Lakatosa a Danny Grissetta, bol to džezový večer špičkovej úrovne.“ Áno, s tým sa dá len súhlasiť. Na Považí sa hral džez na najvyššej umeleckej úrovni. Prinajmenšom – v európskom kontexte.

Jesenné džezové aktivity budú témou relácie Podoby džezu. Povieme si, aké boli „džezáky“, predstavíme album Lukáša Oravca Movin´ Spirit, magazín JazzTimes sa pohráva s často kladenou otázkou: „Čo je to džez?“ Máme aj jubilantov, Phill Woods sa narodil pred deväťdesiatimi rokmi, Clifford Brown odišiel mladý, ale stihol zanechať veľké dielo, Zoot Sims hral aj s Jirkom Mrázom.

Podoby džezu vysielame na rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela