Jobusovky visia v knižnici

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 31. októbra 2021, 00:01

Mestská knižnica v Piešťanoch predstavuje výstavu pestrých ilustrácií z kníh známeho spisovateľa detských knižiek, speváka a hudobníka Braňa Jobusa z Vrbového. Texty mimoriadne obľúbeného a plodného autora ilustrovali viacerí renomovaní výtvarníci.

„Sen písať rozprávky pre deti som si splnil pred 16 rokmi, keď som začal abstinovať a napísal som svoju prvú knižku Láskavé rozprávky. Odvtedy si plním sny ako na bežiacom páse,” prezradil Braňo Jobus. (Autor: Juraj Sedlák)

Výstava s názvom Jobusovky je koncipovaná ako vzdušné zámky Braňa Jobusa, z ktorých vznikajú literárne predlohy k detským knižkám s množstvom pútavých a netradičných postáv. Známi autori ilustrácií dotvárajú tieto slovné príbehy a obohacujú ich o vizuálne stvárnenia jednotlivých rozprávkových bytostí, ktoré síce vznikli ako výplody fantázie v Jobusovej hlave, ale sú často založené na reálnych udalostiach, osobách a skúsenostiach, ktoré sa mu v živote prihodili alebo ho postretli. 

„Už pomaly vychádza moja dvadsiata knižka. Píšem ich pre deti, lebo ma to veľmi baví a celý život som o tom sníval. Tento sen som si splnil pred 16 rokmi, keď som začal abstinovať a napísal som svoju prvú knižku Láskavé rozprávky. Odkedy takto triezvo žijem, od srdca a z lásky si plním všetky svoje sny ako na bežiacom páse,” prihovoril sa Braňo deťom na otvorení výstavy v knižnici a povypytoval sa na sny školopovinných tretiakov.

Spisovateľ sa priznal, že jeho knižky sú síce uletené a zábavné, ale medzi riadkami je kus ozajstného života. Napríklad jeho obľúbená postavička Muflón Anciáš je v ilustráciách vyobrazený ako hrá na rýli. „V mojej hudobnej skupine Vrbovskí víťazi naozaj hrám na rýli. Veľa vecí je v knižkách skutočných, ako napríklad moja žena Lenka, ktorá je hlavnou postavou v knižke Plajko. Mne sa tieto príbehy naozaj dejú,” podotýka Braňo, ktorý 17 rokov pracoval v atómovej elektrárni. Tá sa objaví aj v jeho knižke Komisár Mrodge. 

Alter ego Muflón Anciáš

Ilustrátori a výtvarníci sú z pohľadu Braňa Jobusa veľmi dôležití, nakoľko príbehy, ktoré si vymyslí, obrazne dotvoria a hravo a vtipne zhmotnia do vizuálnej podoby. Nadväzujú tak na jeho predstavy a deti sa s rozprávkovými postavami môžu ľahšie stotožniť. „A to je pre mňa absolútne víťazstvo. Ilustrácie sú veľké umenie,” hovorí úspešný spisovateľ, ktorého rozprávkovým alter egom je Muflón menom Anciáš.

Jeho vizuálnu podobu stvárnil výtvarník a grafik Igor Derevenec, ktorý ilustroval aj najviac Jobusoviek. „Muflón Anciáš je mi srdcu najbližší. Je to také zakomplexované zvieratko, ktoré sa všetkého bojí. Ja som sa voľakedy bál aj sám seba. Anciáš raz zaspal a išiel do roboty vo svojich obľúbených tepláčikoch. Do práce si priniesol kus domova a odrazu nabral odvahu splniť si svoje sny tak ako ja. Chcel byť kamionista a chodiť po svete a rozdávať sa. Aj ja som si pred dvomi rokmi povedal, že by som chcel ísť na záchod za polárny kruh. Tak som sa vybral z Vrbového na aute na dva týždne hore zemeguľou. Vymýšľam takéto somariny. Raz som bol v Skalke pri Trenčíne v kláštore a tam mali krásny zvon, na ktorom som si zazvonil, a zatúžil som mať taký zvon doma v obývačke. Za pol roka som si priniesol 50-kilogramový bronzový zvon. Teraz si zvoním, keď sa mi zachce. Nechal som si naň odliať vetu: „Radosť a šťastie tomu, kto začuje zvuk tohto zvonu.‘ Nápad nebol márny, lebo som na základe môjho zvona začal písať knižku s názvom Zvon,” ilustruje Braňo prelínanie reálneho života a jeho rozprávkových príbehov.

Jediná žijúca rozprávková postava

Rozprávkový je aj príbeh lásky Braňa Jobusa, ktorý je zhmotnený v knižke Plajko. „Raz som bol na besede v Rajeckej Lesnej a sedela tam jedna učiteľka. Priznal som sa, že píšem knihu, ako sa plnia sny. Pani učiteľka jeden taký sen vyslovila a zatúžila byť v rozprávkovej knihe. Posťahoval som z internetu všetky jej fotografie a poslal ich ilustrátorke Lee Schulze Točekovej do Berlína, ktorá učiteľku nakreslila. Je to jediná žijúca rozprávková postavička z mojich kníh. V Plajkovi hrá hlavnú úlohu. Pani učiteľka mala ešte jeden sen – zaspievať pieseň. Pozval som ju do Vrbového a nahral s ňou pesničku. Aj ona mi chcela splniť jeden sen. Upratala mi teda domček, v ktorom som býval. Do zberného dvora som vyvážal 19 veľkých čiernych mechov. Vyhodila mi aj moje obľúbené deravé tepláčiky. Bol som nešťastný. Keď to prebolelo, požiadal som učiteľku Lenku o ruku, aby som si splnil ešte jedno želanie. Základ mojich rozprávok je môj reálny život,” podotýka Braňo, rodák z Piešťan, ktorý žije a tvorí vo Vrbovom.

Svoju detskú tvorbu rozšíril v roku 2021 o knihu Odpadkový fantóm, na ktorej autorsky spolupracoval už po niekoľkýkrát so smolenickým ilustrátorom Filipom Horníkom. Jeho najnovším dielom je kniha pre deti Máriška Bombrľkatá a jej poklady v knihách ukryté. Ešte prezradíme, že Braňa onedlho uvidíte v markízáckom seriáli Oteckovia.

Jobusovky, čiže vystavené ilustrácie vytvorené k rukopisom Braňa Jobusa, vyšli z dielne známych autorov, ktorých práce boli ocenené aj v rôznych súťažiach. Sú medzi nimi Adrián Ferda, Emília Jesenská, Filip Horník, Igor Derevenec, Mária Slováková, Katarína Macurová, Lea Schulze Točeková a Martin Ondrušek. Výstava potrvá do 20. novembra a z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu Zaži knihu. Výstavu oživia sprievodné podujatia, a to komentované prehliadky, workshopy a besedy s autormi, ktoré budú uvedené v programe knižnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín