V Elektrárni vyvolávali fotografie

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 30. októbra 2021, 09:22

Minulý víkend patrila svetlu a fotografii. V Elektrárni Piešťany a jej vedeckom brlohu sa návštevníci dozvedeli čo-to o histórii fotografie a zaujímavých autoroch, ktorí sa svojou tvorbou zapísali do dejín. Neskôr si sami vyskúšali, ako sa vyvoláva fotografia.

Workshop viedla fotografka Ema Lančaričová. (Autor: am)

Prednášku o fotografii ako o kresbe svetlom viedla fotografka Ema Lančaričová a bolo súčasťou vzdelávacieho formátu EDU.pn. Potom, čo prítomným povedala niekoľko zaujímavých informácií z histórie, zoznámila ich s technikou vyvolania analógovej fotografie.

Nešlo však o klasický postup vyvolávania filmu, ale namiesto neho použili smartfón – ako zdroj svetla aj samotného obrazu. Tým boli fotografie z vesmíru, keďže podujatie bolo súčasťou festivalu Astrofilm.

Návštevníci si mohli ohmatať svetlocitlivý papier, vybrať fotografiu a sami obraz z nej na papier exponovať pomocou zväčšovača. Potom ho namáčali vo vývojke, prerušovači aj v ustálovači. Dokonca si vyskúšali, ako sa dá fotografii dodať strieborný vzhľad – niečo ako dnešný filter na sociálnych sieťach. Každý z návštevníkov tak z workshopu odchádzal s fotografiou, ktorú si sám vyvolal.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava