Na Jarnej neparkujte, prídu policajti

Bývate v rodinnom dome na bežnej piešťanskej ulici, akých sú v meste desiatky. Jedného dňa si však nájdete za stieračom auta papierik o tom, že ste porušili paragraf cestného zákona a takto parkovať nesmiete. Prípadne sa chystáte do práce, lenže máte „papuču“. Máte ju za to, že parkujete tak ako roky predtým.

Upozornenie o priestupku od mestskej polície: Buď vodiči nenechajú dostatočne široký pruh na ceste, alebo zaparkujú na chodníku. (Autor: am)

Keď si obyvatelia Jarnej ulice jedného dňa našli za stieračmi oznam od mestskej polície, že parkovaním svojich vozidiel porušujú niektoré paragrafy cestného zákona, boli prekvapení. Obdobným spôsobom, teda tesne vedľa obrubníka, respektíve dvomi kolesami na chodníku, parkujú roky. A parkujú tak aj obyvatelia ostatných ulíc nielen na Floreáte, ale i v iných častiach Piešťan.

Každý z tamojších vodičov pritom spôsobil iný priestupok. Jeden porušil paragraf 23, odsek 1, lebo nenechal tri metre široký pruh, ďalší paragraf 25, odsek 1, písmeno q, pretože zastavil na chodníku. Reč je o zákone o cestnej premávke. Ten sa však na staromeštiackych cestách dá dodržiavať len sťažka, preto v uliciach plných rodinných domov stále nájdete stáť autá na cestách i chodníkoch.

Obyvatelia však dostali policajné upozornenia o spáchaní priestupku len na Jarnej ulici. Nie raz, ale opakovane, niekedy aj viackrát za deň. „Už ich mám v rodine do desať,“ povedal nám jeden z obyvateľov. Stačilo by pritom zájsť o ulicu ďalej, kde autá parkujú identicky a oznámenie tam nemá nik.

Nie, mestskí policajti sa nezamerali na jednu ulicu, ktorú by chceli exemplárne potrestať. Riešili nahlásený podnet – ktosi z ulice ich privolal, pretože podľa neho vodiči porušili zákon. A policajti, rovnako ako aj pri iných podnetoch, museli konať.

Podľa našich informácií nevyhovujúce parkovanie nahlásila obyvateľka jedného z tamojších rodinných domov. Problém totiž pramení v susedskom spore, ktorý vyústil až do obmedzovania celej ulice.

Po niekoľkých policajných kontrolách, čiže inými slovami – so zbierkou policajných oznámení v rukách – obyvatelia spísali petíciu, ktorou sa snažili prinavrátiť stav parkovania doslova spred niekoľkých týždňov. Svoje výhrady adresovali aj vedeniu mesta v rámci osobného stretnutia, kde sa mali voči oznamovateľke skloňovať pojmy ako tolerancia či ohľaduplnosť.

O stanovisko sme požiadali radnicu, do uzávierky nám však neodpovedala. Okrem toho, ako sa dá obyvateľom ulice pomôcť, nás zaujímalo, či mesto náhodou neplánuje predstaviť zmenu koncepcie dopravy na danej ulici, prípadne v celých Piešťanoch.

Ak ulica zostane s terajším dopravným značením, obyvatelia môžu očakávať policajné oznamy vždy, keď niekto nevyhovujúce parkovanie nahlási na políciu. Rovnako môžu takýto oznam čakať aj vodiči z iných podobných ulíc, pretože stačí, že niekto o nevhodnom parkovaní oficiálnou cestou povie príslušným orgánom. Tí sú potom povinní podnet riešiť. A tak je otázkou, ak by sa hypoteticky našli viacerí, ktorým by prekážalo parkovanie na ich uliciach a rozhodli by sa to nahlásiť, kde by potom vodiči parkovali svoje vozidlá.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav