Dušičkový víkend je pred nami

Pamiatka zosnulých a Sviatok všetkých svätých opäť prinesú zvýšený pohyb na miesta posledného odpočinku, piešťanské cintoríny nevynímajúc. V kúpeľnom meste sa pritom nachádzajú tri cintoríny – na Bratislavskej ceste, Žilinskej ceste a v Kocuriciach.

(Autor: am)

Cintoríny budú počas sviatkov otvorené od 6.30 do 21.00 h. K dispozícii, štandardne, býva zvýšený počet kontajnerov a na bezpečnosť a plynulý priebeh sviatkov dohliadajú mestskí policajti.

Predajňa kvetov na Bratislavskej ceste bude otvorená nielen celý pracovný týždeň, ale aj v sobotu 30. a v nedeľu 31. októbra, a tiež v pondelok 1. novembra. Počas všetkých dní bude otvorené od 9.00 do 18.00 h. Kancelária pietnych služieb, kde si môžete napríklad overiť, či má váš zosnulý príbuzný zaplatené hrobové miesto, bude otvorená celý pracovný týždeň, rovnako v sobotu 30. a v nedeľu 31. októbra od 9.00 do 17.00 h. V kancelárii môžete taktiež za hrobové miesto zaplatiť, prípadne ho vyhľadať. Nezabudnite si však respirátor, keďže vstupujete do interiéru.

Informovať sa môžete aj ohľadom novej možnosti pochovávania v Piešťanoch – vsypovej lúčky na cintoríne na Bratislavskej ceste. „Vsypová lúčka je pietne miesto s udržovaným trávnikom a slúži k ukladaniu spopolnených ostatkov do anonymných, ale presne vytýčených jamiek,“ uviedli pred časom Služby mesta Piešťany. Vsyp sa vykonáva tak, že do jamky s priemerom 20 a hĺbkou 50 centimetrov sa vsype popol zosnulého. Po vsypaní sa časť zeminy vráti späť do jamky aj s trávnatým výsekom. Na ploche trávnika pritom nie je dovolené páliť sviečky či pokladať kvety. Na tento účel slúži priestor zámkovej dlažby po okraji lúčky. Na lúčku je prísny zákaz vstupu z dôvodu zachovania piety. Tento spôsob pochovávania má byť možný len od apríla do 30. októbra.

Na cintorín na Žilinskej ceste majú tento rok pozostalí oveľa lepší prístup, keďže tam v letných mesiacoch zrekonštruovali chodník i osvetlenie. Aktuálne však nefunguje vodovod, a to pre opakovanú poruchu. Služby mesta Piešťany na odstránení komplikácie pracujú.

Ak sa chcete vyhnúť preplneným cintorínom a parkoviskám, nenechávajte si návštevu pietnych miest na dušičkový víkend, ale zájdite tam radšej skôr. Je však pravda, že počas štátneho sviatku 1. novembra nebude otvorená prevádzka obchodného reťazca neďaleko cintorína na Bratislavskej ceste, takže auto môžete nechať i tam.

Čo sa týka pohrebov, okres Piešťany je momentálne v červenej fáze, takže pohreby sa môžu konať buď v základnom režime len do 10 osôb, alebo v režime OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) do 25 percent kapacity s povinným zoznamom účastníkov, alebo v režime kompletne zaočkovaní bez limitu, avšak s povinným zoznamom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav