Aké sú podmienky na venčenie psov v Piešťanoch? Skontrolovali sme miesta na to vyhradené

V predchádzajúcom vydaní sme vám priniesli informáciu o zákaze vodenia psov navoľno takmer na celom území Piešťan pod hrozbou pokuty až do 250 eur. Bez upnutia psa na vôdzke je možné psa venčiť len na piatich miestach v meste. Tieto priestory uvádza radnica na svojej webovej stránke, tak sme sa vybrali ich všetky navštíviť a pozrieť sa, v akom sú stave.

(Autor: pror)

Podľa mapky, ku ktorej sa dá po viacerých krokoch preklikať na internetovej stránke mesta, sú miesta určené pre voľný pohyb psov dve na sídlisku Adam Trajan, jedno na území Malej Vrbiny, ďalšie na Floreáte, na brehu potoka Dubová a posledné na Vážskom ostrove na nábreží Biskupického kanála.

Na nábreží potoka Dubová na Floreáte je priestor udržiavaný, ale i tu by mal mať pes venčený navoľno aspoň základné návyky poslušnosti.

Všetky miesta sú riadne označené. Na sídlisku Adam Trajan sú to dokonca ohradené plochy s dvojitým vstupom do ohrady, aby bolo znemožnené náhodné vybehnutie venčeného miláčika. O priestory na venčenie sa starajú Služby mesta Piešťany a pri našej návšteve bolo všade čisto.

Na všetkých vyhradených miestach na voľné venčenie sú umiestnené i smetné koše a stojany na igelitové sáčky na psie exkrementy. O ich dopĺňanie sa starajú Služby mesta Piešťany. „Sáčky do miest určených na voľné venčenie dopĺňame raz za týždeň, na iných miestach raz za dva týždne. Niekedy vydržia hodinu, niekedy deň a niekedy aj dva. Závisí to od toho, kto príde svojho psa venčiť a rozhodne sa sáčky nabrať aj do zásoby pre osobnú potrebu,“ vysvetlil nám kompetentný pracovník služieb mesta Peter Fiala.

Rozvážať sáčky po meste každý deň do všetkých stojanov nemá organizácia podľa slov Fialu patričné množstvo pracovníkov ani finančných prostriedkov.

Navoľno so základmi poslušnosti

Z pohľadu psičkára, ktorými sme i my v redakcii, sú miesta na voľné venčenie vybrané vhodne. V priestoroch s ohradením sa určite dá navoľno vyvenčiť aj štvornohý chlpáč, ktorý má problémy s disciplínou a majiteľ ho nemá úplne pod kontrolou. Oplotenie je kvalitné a pes nikam neutečie.

Na Ulici E. F. Scherera na sídlisku Adam Trajan nájdete ohradené miesto na venčenie psov aj s vybavením.

Na miestach, ako je Malá Vrbina, Vážsky ostrov či nábrežie potoka Dubová, by pes uvoľnený z vôdzky mal mať aspoň základné návyky poslušnosti a majiteľ by ho mal vedieť na povel privolať. Inak hrozí odbehnutie či nejaký druh konfliktu s iným psom či náhodným chodcom.

V každom prípade dávame palec hore za čistotu a udržiavanie miest na voľné venčenie v ohradách na sídlisku Adam Trajan či na nábreží potoka Dubová.

Ohradený priestor vhodný na venčenie i pre väčšie plemená je za Kauflandom.

Malá Vrbina či Vážsky ostrov je predsa len viac voľná príroda ako parkový priestor a tomu ráz týchto miest aj zodpovedá. Do diaľky nie je až taký výhľad, preto pri venčení psov bez základných návykov poslušnosti hrozia problémy a konflikty medzi štvornohými chlpáčmi, na ktorých tu určite môžete natrafiť.

Priestor na Lide na nábreží Biskupického kanála poskytuje zrejme najizolovanejšie miesto od pohybu verejnosti na území kúpeľného mesta určené na voľné venčenie.

Tiež treba mať na pamäti, že aj priateľské správanie vášho štvornohého miláčika k náhodným okoloidúcim si chodec môže vysvetliť úplne opačne, ako to pes s vrtiacim chvostom pri pribehnutí k okoloidúcemu má v úmysle. Na to treba pri venčení myslieť a nedovoliť, aby pes vyrábal stresové situácie.

Povinnosti pri venčení psa

Vodiť psa mimo miest určených na voľné venčenie je možné len na vôdzke, bezpečne pripevnenej na obojku alebo prsnom postroji. Pes, ktorý sa pohybuje mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov, musí byť riadne označený známkou. Osoba, ktorá psa vedie alebo nad ním vykonáva dohľad, je povinná na požiadanie Mestskej polície Piešťany preukázať totožnosť psa známkou.

Verejným priestranstvom je ulica, námestie, park, trhovisko a iný priestor prístupný verejnosti bez obmedzenia, ktorý bez ohľadu na vlastnícke vzťahy slúži na všeobecné užívanie.

Sú však aj miesta na území kúpeľného mesta, kam je so psom chodiť úplne zakázané. Ide o detské ihriská a pieskoviská, areály školských a predškolských zariadení, športovísk a štadiónov prístupných verejnosti. Psa je tiež zakázané vodiť do zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, do úradných budov, ale aj na cintoríny.

Zákaz vodenia psov na miesta zakázané sa nevzťahuje na osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na sprevádzanie psom so špeciálnym výcvikom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj