Z kandidáta na architektonickú cenu CE.ZA.AR a netradičného mobiliára zostalo na Lide torzo a piliny

Aj smutný koniec môže mať zdanlivo skvelá myšlienka, ak nie je dotiahnutá do konca. I tak by sa dal charakterizovať koniec takzvaného UWO, ale aj mobiliáru na Lide. UWO sa v tomto priestore zjavilo v roku 2016, mobiliár (lavička a ležadlo) o rok neskôr. Dnes by ste tieto diela na Lide už hľadali márne. V septembri sme totiž ich autorov vyzvali, aby sa o svoje schátrané diela postarali. A oni tak urobili a obe drevené konštrukcie z Lida odstránili.

Z UWO je dnes už len torzo, aktivisti ho odstránili. (Autor: pror)
Kopec slávy a propagácie na sociálnych sieťach si UWO užilo v čase svojho vzniku. Foto: FB Tvoríme Lido

Workshop [1:1], ktorý sa uskutočnil 29. júla 2016, bol ukončený predstavením vytvoreného exteriérového prvku UWO (Unidentified Wooden Object) verejnosti. „Dizajnom sa dá dosiahnuť, že objekt bude takzvane vandaluvzdorný, ako sme spravili UWO. Skutočne sa s ním nič nestalo, a to je tam už približne pol roka,“ povedala neskôr jedna zo spoluorganizátoriek umiestnenia objektu na Lide, Lívia Gažová. Finančne realizáciu UWO podporila Nadácia Tatra banky, Trnavský samosprávny kraj, Dom umenia, ŽiWell, Inžiniersky kabinet VŠVU, Mesto Piešťany a Fond na podporu umenia. Autori svoje dielo prihlásili i do súťaže o cenu za architektúru CE.ZA.AR, ktorú nakoniec nezískali.

Stav dreveného exteriérového prvku pri našom fotení v septembri.

„Na brehu Váhu pribudol nový objekt – lavička, lehátko, prezliekareň a čokoľvek iné, čo vás napadne. Tvar a konštrukciu navrhli a zrealizovali architektky Wo|V|eN. Udali tak štýl aj ďalšiemu mobiliáru, ktorý tu budú dobrovoľníci vyrábať z dreva podľa aktuálnych možností. Objekt vznikol v rámci projektu Tvoríme Lido, ktorý bol podporený Nadáciou Tatra banky,“ informovali aktivisti na stránke Lido Piešťany na sociálnej sieti v roku 2017.

Mobiliár bol predstavený ako ďalšie pokračovanie zmeny Lida. Foto: FB Tvoríme Lido

Časom však záujem aktivistov o to, čo vytvorili, vychladol. Nedotiahli ani podstatnú skutočnosť, kto sa bude o ich úžitkovú architektúru starať a realizovať jej následnú údržbu.

Štyri roky zanedbaný objekt bol v stave pred samovoľným rozpadnutím.

V septembri tohto roku sme zverejnili článok o žiadosti aktivistov o verejné peniaze od piešťanskej radnice na realizovanie komunitnej záhrady na ulici Pod Párovcami v Piešťanoch. V žiadosti figurovala Lívia Gažová, ktorej meno nájdete i za dielami na Lide.

Po mobiliári zrealizovanom v roku 2017 dnes zostali na mieste len piliny.

„Do mestských komisií mieria podklady do druhého kola rozdeľovania verejných finančných prostriedkov na základe žiadostí jednotlivcov či občianskych združení. Jedna zo žiadostí vyvoláva otázniky, či je žiadateľ za mestské peniaze schopný vyprodukovať životaschopný a do budúcnosti udržateľný projekt,“ uviedli sme v článku. A ako príklad sme priložili fotky schátraných objektov UWO a mobiliáru na Lide.

„Dnes sú z týchto diel len schátrané nebezpečné konštrukcie, pri ktorých hrozí úraz, nakoľko prvotné nadšenie z realizácie mala vystriedať rutinná údržba, Tú aktivisti v ďalších rokoch k svojim konštrukciám nedotiahli,“ napísali sme v septembrovom článku a zároveň sme autorov vyzvali, aby sa o svoje „diela“ náležite postarali.

A aktivisti na našu výzvu zareagovali, o UWO a mobiliár sa v tichosti postarali a z Lida ich odstránili.

Z UWO dnes na zostalo len torzo a po mobiliári akurát piliny.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel