Kolokruh Sĺňava opäť čaká zimná prestávka

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. októbra 2021, 00:02

Hať Drahovce, ktorá spája brehy Váhu a tvorí rekreačnými športovcami obľúbený Kolokruh Sĺňava, bude už o týždeň opäť pre verejnosť zatvorená. Otváracie hodiny priehrady totiž umožňujú prejazd len od apríla do októbra.

Od novembra sa športovci budú otáčať v týchto miestach. (Autor: am)

Milovníkov športu a prechádzok čaká posledný víkend, keď si budú môcť zabehnúť, zabicyklovať, prípadne zakolobežkovať okolo Sĺňavy. V sobotu 30. a v nedeľu 31. októbra, teda posledný víkend, keď bude priehrada otvorená, bude otvorené od 10. do 18. hodiny. Počas pracovného týždňa stále prebieha rekonštrukcia, resp. generálna oprava druhého haťového poľa. Víkend by tiež mal byť bez dažďa, a tak to vyzerá, že sezónu bude možné zavŕšiť tak, ako sa patrí.

Vedeli ste však, že myšlienka dovoliť ľuďom športovať po celom okruhu vznikla pred 20 rokmi? Na základe dohody medzi Mestom Piešťany, Povodím Váhu, odštepný závod Piešťany, a Slovenským cykloklubom v Piešťanoch bol 3. júna 2001 otvorený prejazd hate v Drahovciach, čo umožnilo cykloturistom, korčuliarom i peším turistom obísť dokola Sĺňavu. Trasu Piešťany – Lodenica – Hať Drahovce – Ratnovská zátoka (areál vodnolyžiarskeho vleku) – Krajinský most bolo v tom čase možné absolvovať v mesiacoch jún až september vo vyhradených dňoch a hodinách.

V tom čase nezisková organizácia ProPolis ešte len plánovala realizovať projekt Kolookruh Sĺňava, v rámci ktorého sa mal skvalitniť povrch trasy, vyrobiť a osadiť lavičky, odpadkové koše, informačné tabule a pod. V roku 2001 organizácia získala 90-tisíc korún od mesta s tým, že projekt okrem iného zohľadní, resp. vyrieši možné kolízie cyklistov, korčuliarov a peších. Ďalšími 70-tisícmi prispeli občania a fyzické osoby na základe jednopercentného príspevku z daní.

V priebehu roka 2002 sa získavali finančné prostriedky na realizáciu projektu, ktorý zahrňoval vypracovanie technickej dokumentácie, položenie nového asfaltového koberca, nátery dopravného značenia, výrobu a osadenie vzdelávacích tabúľ troch druhov (fauna, flóra, geológia), výrobu a osadenie informačných tabúľ, výrobu a osadenie odpadkových košov a lavičiek na okruhu (úsek odpočívadiel), technické úpravy na zvýšenie bezpečnosti pri prechode areálom Hať Drahovce a priebežné zabezpečovanie údržby. Kolokruh napokon obnovili a sprístupnili v roku 2007. ProPolis financoval časť projektu v hodnote 800-tisíc korún, viac ako päťmiliónová úprava koruny hrádze a vybudovanie chodníka pre chodcov a korčuliarov išla z pokladnice mesta.

Piešťanskú neziskovú organizáciu ProPolis založili 20. apríla 2000 Viktor Nižňanský a Viliam Vavro. Do jej akcií sa postupne zapojili aj ďalší dobrovoľníci, ktorí chceli mestu pomôcť pri dodržaní zásady ochrany životného prostredia na princípoch trvalej udržateľnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav