Jubilanta Antona Javorku pred bezmála 70 rokmi veľmi ovplyvnil príklad Emila Zátopka

  • Kultúra a spoločnosť / Šport
  • 25. októbra 2021, 00:05

Už sme písali, že 12. októbra sa dožil osemdesiatky čestný člen Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), bývalý futbalista, popredný vytrvalec, veľa rokov predseda Trnavského olympijského klubu a predovšetkým dlhoročná „duša“ mládežníckeho športu na Slovensku Anton Javorka. V minulosti dlho viedol Slovenskú asociáciu športu na školách (SAŠŠ) a bol iniciátorom i hlavným organizátorom medzinárodnej mládežníckej olympiády Kalokagatia v Trnave aj hier Gaudeamus pre študentov stredných škôl.

Jubilant Anton Javorka (tretí zľava) s gratulantmi: (zľava) Františkom Chmelárom, Antonom Siekelom a Vladimírom Millerom. (Autor: olympic.sk)

Prezident SOŠV Anton Siekel si významného jubilanta Antona Javorku vo štvrtok uctil spoločným obedom v bratislavskej reštaurácii Parlamentka a darčekovým košom, ktorý mu odovzdal spoločne s čestným prezidentom SOŠV Františkom Chmelárom a s bývalým dlhoročným podpredsedom/viceprezidentom SOŠV pre mládež, resp. pre olympizmus a dnes čestným členom SOŠV Vladimírom Millerom.

„Toto pozvanie ma milo prekvapilo. Je pre mňa obrovskou cťou príjemne si posedieť s takouto partiou,“ vyznal sa jubilant na úvod a potom sa rozhovoril viac: „Človek v tomto veku sa už pozerá do minulosti a na to, či jeho život stál za to. Môžem povedať, že áno – vybral som si dobre.“

Rodák z Moravian nad Váhom prezradil, že jeho rodičia síce aktívne nešportovali, ale jemu v športovaní nebránili: „Chceli ma zo mňa učiteľa. To som chcel aj sám, takže na tom sme sa zhodli.“ Vysokoškolské štúdium absolvoval Javorka na Pedagogickom inštitúte v Trnave. Popri zamestnaní potom absolvoval Fakultu telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Práca s deťmi a šport sa potom prelínali celým jeho životom.

Čerstvý osemdesiatnik Anton Javorka.

Dlhší čas sa vášnivo aktívne venoval futbalu. V drese Lokomotívy Košice sa stal dorasteneckým futbalovým majstrom Československa. Neskôr hrával za Piešťany v druhej celoštátnej lige. Napokon však ešte viac prepadol atletike a konkrétne vytrvalostným behom.

Čo spôsobilo tento zlom? „Mimoriadne ma ovplyvnili olympijské hry 1952 v Helsinkách, keď som mal desať rokov. Je to moja prvá silná športová spomienka. Vtedy ma veľmi oslovil olympizmus, ale ešte viac príklad Emila Zátopka. Keď po behoch na päť a desať kilometrov vyhral v Helsinkách aj maratón, tak som si povedal, že aj ja chcem behať maratóny. Trvalo však dlho, kým som sa k tomu naozaj dostal,“ prezradil.

Dlhší čas uňho stále víťazil futbal. Vďaka tomu, že v ňom bol šikovný, vybavili mu vojenčinu neďaleko od rodných Moravian – v Piešťanoch, kde po ukončení vysokej školy ako vojak hrával za civilný klub.

„Až v tom čase, keď som mal už 25 rokov, som sa dal naplno na behanie. Vtedy som sa spoznal s neskorším dlhoročným riaditeľom Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch Ivanom Luknárom. S ním sme začali v regióne organizovať športové podujatia a akcie – Piešťanské hry, Silvestrovský beh v Piešťanoch, Cenu fair play a ďalšie. A obaja sme zároveň prepadli čaru olympizmu, ktorý v nás doslova žil,“ vysvetľoval.

Vo vytrvalostných behoch sa Javorka v Československu prebojoval medzi absolútnu špičku. Trinásťkrát reprezentoval krajinu na medzinárodných súťažiach. Odbehol veľa maratónov – na MMM v Košiciach v roku 1968 skončil tretí, na Považskom maratóne a na Zemplínskom maratóne, ale napríklad aj v behu Devín – Bratislava si pripísal víťazstvá. Získal i šesť titulov majstra Slovenska.

Beh sa preňho stal neodmysliteľnou súčasťou života. V debate počas slávnostného obeda Javorka prezradil, že aj v osemdesiatke stále beháva. Po očkovaní proti COVID-19 mal síce dlhší čas útlm, ale v posledných dňoch znovu nabehol na niekdajší režim. A ten zvyčajne obnáša odbehnúť za deň v dvoch dávkach dovedna dvadsať kilometrov!

Samozrejme, počas slávnostného obeda reč prišla aj na jeho pôsobenie v školskom športe. Veď dlhé roky viedol SAŠŠ a bol aj na čele ústredného štábu Olympijských festivalov detí a mládeže Slovenska, neskôr Olympijských festivalov Slovenska.

Otvorenie Kalokagatie v Trnave v roku 2000. Šéf organizačného výboru podujatia Anton Javorka vľavo, tretí zľava je neskorší prezident MOV Jacques Rogge.

„Pôsobenie na čele SAŠŠ pre mňa znamenalo krásne roky. Žiaľ, veľmi ma mrzí výboj v tejto organizácii v posledných rokoch. Posledných päť rokov som namiesto snáh o športovanie mládeže musel venovať boju proti špinavostiam. Chceli sme si veci vyriešiť v rámci asociácie, ale nedalo sa to,“ konštatoval trpko.

Hovorilo sa i o celkovej situácii so športovaním na školách. Keď František Chmelár kritizoval, že aj Slovenský olympijský výbor, aj SAŠŠ sa v predošlých rokoch namiesto konkrétnej práce s učiteľmi oveľa viac opierali o činnosť stredísk voľného času a prenechali im iniciatívu, čo sa podpísalo na rastúcej pasivite učiteľov, Javorka s tým súhlasil: „Áno, došlo k tomu, pretože to bolo pohodlnejšie.“

Dlhoročný významný pracovník v školskom športe si je dobre vedomý škôd, ktoré v tejto oblasti napáchala pandémia ochorenia COVID-19 a opatrenia, ktoré deťom na dlhý čas znemožnili športovať. „Práve toto pandemické obdobie, keď sa toho v športe deje menej, by sme však mali využiť na prípravu vízie, ako sa pohnúť dopredu, keď sa toto obdobie skončí,“ povedal Javorka. Chmelár hneď zareagoval: „Musíme do veci zainteresovať telocvikárov, bez toho sa dopredu nepohneme.“

V piatok sa Javorka ako predseda členskej organizácie SOŠV – občianskeho združenia Kalokagatia na Slovensku – zúčastnil na volebnom 60. valnom zhromaždení SOŠV. Určite tam 80-ročný jubilant mal veľa gratulantov! 

zdroj: olympic.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila