Bylinkárka radí: Orech kráľovský čistí pečeň

  • Bylinkárka radí
  • 25. októbra 2021, 00:04

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví orech kráľovský.

Čaj z orechových listov čistí pečeň a tým i krv. Znižuje cukor, vyháňa parazity, odstraňuje zahlienenie žalúdka a čriev. (Autor: en.wikipedia.org - George Chernilevsky)

Orech kráľovský (Juglans regia) je široko rozkonárený strom s mohutným kmeňom a bohatou korunou. Dosahuje výšku aj 20 metrov. Borku a konáre má tmavosivé, listy nepárne perovito zložené, s nápadne horkastou vôňou. Kvitne v apríli až máji. Samčie kvety sú usporiadané do zelených jahniad. Samičie kvety sedia na konci mladých výhonkov, sú zelené, so spodným semenníkom a s dvomi laločnatými bliznami.

Orech sa pestuje vo veľkom pre drevo a plody. Je rozšírený najmä v južnej a strednej Európe. Má také dobré liečivé vlastnosti, že aj medzi rastlinnými liekmi siaha po kráľovskej úcte. Na liečebné účely používam mladé lístočky. Čaj z orechových listov čistí pečeň a tým i krv, preto jeho prvoradé použitie je pri kožných chorobách, pohlavných infekciách, pri angíne. Znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha vyháňať črevné parazity, odstraňuje zahlienenie žalúdka a čriev. Orechový čaj osladený medom má veľmi príjemnú chuť, pomáha tiež pri liečbe žltačky.

Keď lúskam orechy na koláč, tenkú drevenú šupku, ktorá sa nachádza medzi jadierkami orechov, nevyhadzujem. Odkladám ju a používam na čaj pri problémoch s prostatou. Je to taký náš starý rodinný recept, ktorý priniesol môj dedko z Kuby, kde pracoval deväť rokov. Orechové listy používam aj zvonku na kúpeľ a obklady na hnisavé rany. Kúpele a obklady dobre pôsobia na opuchy, vredy, svrab, vlasovú pokožku, rôzne kožné vyrážky, pohlavné infekcie.

Orechu kráľovskému pripisujem veľmi silnú liečivú moc. Obsahuje liečivé látky, ako sú chinóny, flavonoidy, trieslovinu juglanín, silicu, organické kyseliny, glykozid hydrojuglón, tuky. Používa sa najmä v dermatológii, na ošetrenie omrzlín, ako farba na vlasy, ale aj ako kloktadlo. Plody zbieram v auguste a septembri, zbieram i zelené plody, z ktorých si vyrobím orechovicu. Orech má upokojujúce účinky, udržuje tehotnosť, má protibakteriálne a protirakovinové účinky.

Orechový čaj

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených orechových listov, 2 dl vody

Postup: 1 ČL orechových listov zalejeme 2 dl vriacej vody, lúhujeme 5 až 10 minút. Precedíme a osladíme medom. Pijeme podľa potreby jeden až trikrát denne. V niektorých prípadoch čaj udržiava tehotnosť.

Orechový extrakt

Potrebujeme: 150 g umytého a rozdrveného zeleného oplodia orecha, 50 g čerstvých listov orecha, 1 l domácej pálenky, 1,5 l pohár

Postup: 150 g rozdrveného čerstvého zeleného oplodia a 50 g čerstvých listov orecha vhodíme do pohára a zalejeme litrom pálenky. Pohár uzavrieme a necháme pri izbovej teplote tri týždne lúhovať, občas pretrepeme. Potom prefiltrujeme cez gázu. Protiparazitický a žalúdočný extrakt užívame denne malý kalíšok nalačno.

Kloktadlo z listov

Potrebujeme: 2 ČL sušených alebo čerstvých orechových listov, 3 dl vody

Postup: Listy vhodíme do studenej vody a privedieme do varu. Stíšime oheň, prikryjeme a varíme 15 až 20 minút. Potom 20 minút lúhujeme, precedíme a počas dňa kloktáme.

Kúpeľ z listov

Potrebujeme: 3 PL sušených alebo čerstvých listov orecha kráľovského, 2 l vody

Postup: Listy orecha vhodíme do studenej vody a privedieme do varu, stíšime oheň a varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do kúpeľa. Ten je vhodný na opuchy, vredy, svrab, vlasovú pokožku, rôzne kožné vyrážky, pohlavné infekcie.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav