Šperk nie je iba výklad plný zlatých vecí

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 24. októbra 2021, 00:02

Šperk nie je iba výklad plný zlatých vecí je názov výstavy v piešťanskej Magna Gallery, ktorej cieľom je zamyslieť sa nad sociálnou hodnotou šperku a jeho posolstvom, ktoré neraz dokazuje, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Brošne Tvoja vina od Pavla Prekopa a ich inštalácia na akejsi volebnej plente. (Autor: Juraj Sedlák)

Zamýšľali ste sa niekedy nad šperkami, ktorými sa skrášľujete? Ak nie, v Magna Gallery máte jedinečnú príležitosť. „Tradične sa na šperk pozeráme hlavne cez jeho emocionálnu hodnotu, to znamená, že si ho spájame s dôležitou udalosťou, pri ktorej ho dostaneme alebo darujeme. V prípade zlatého šperku, nedajbože s diamantom, nás nenechá chladnými ani hodnota samotných materiálov. To, čo ešte prípadne vieme oceniť, je jeho remeselné spracovanie, dizajn či výtvarná kvalita,” hovorí kurátor výstavy, konceptuálny výtvarník a umelecký šperkár Pavol Prekop.

Galerijné sako od Pavla Prekopa. Vyskúšajte si, aké je to byť ozajstným umelcom.

Existuje ale ešte jedna hodnota, ktorú šperky ako osobné objekty vedia sprostredkovať. „Vysvetlím na príklade: Keď má niekto na hlave korunu, všetci vedia, kto je kráľ. Toto je zaujímavý komunikačný potenciál šperku, ktorý ak je konštruovaný vedome, poskytuje pozorovateľovi informácie, vďaka ktorým sa vieme orientovať v čoraz komplikovanejších sociálnych štruktúrach,” dodáva Prekop a má na mysli sociálnu hodnotu, čiže posolstvo, ktoré v sebe nesie, zmysel, význam i príbeh, ktorý komunikuje. Táto hodnota šperku sa podľa neho vytráca.

Pozlátené pozlátka od šperkárky Kataríny Siposovej. Výnimočnosť a hodnotu brošní si pridáva nositeľ sám.

„Šperk je niečo výnimočné, čím sa zdobíme, vylepšujeme, čo nás dotvára a rozširuje vyžarovanie nášho fyzického tela (z angl. body extention). Ak ide o osobný objekt, šperkom sa neverbálne prezentujeme. Tým vedome alebo nevedome komunikujeme so svojím okolím,” vysvetľuje konceptuálny výtvarník.

Výstava Šperk nie je iba výklad plný zlatých vecí prezentuje tvorbu siedmich výtvarníčok a výtvarníkov, ktorí sa vo svojej tvorbe prezentujú šperkami a osobnými objektmi s posolstvami, vďaka ktorým sa identifikujú v spoločnosti. Zároveň radi využívajú princípy sociálnych hier a interakcií, pri ktorých sa stierajú hranice medzi autorom a divákom. Výstava v Magna Gallery potrvá do 30. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava