Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 24. októbra 2021, 00:05

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, ako ďalej s kultúrou, ako ďalej s džezom? Na jednej strane sú organizátori, kultúrne inštitúcie, agentúry, hudobné kluby, na strane druhej muzikanti, umelci, vydavateľstvá. Na rozdielnych stranách barikády, ale len zdanlivo. Obe chcú to isté – hrať a šíriť svoje poslanie.


Jano Babič (Autor: red)

Scéna však ochladla. Je ťažké usporiadať koncert, je ťažké nájsť prostriedky. Rozpočet dobrého koncertu z domácej scény sa dá ťažko stlačiť pod tisíc eur. Zahraničná kapela musí cestovať, musí prenocovať. To navýši náklady na niekoľkotisíc. Veľké sály buď nie sú k dispozícii, alebo ich využitie je príliš náročné na financie. Malá sála koncert nezaplatí. Vstupné môže ísť len zriedka nad pätnásť eur, sponzoring prakticky neexistuje, verejné zdroje miest nie sú džezu veľmi naklonené.

Naviac, ľudia si odvykli od spoločenského života. Pandémia si vyžiadala opatrenia, nie je to však hlavný dôvod ochladenia záujmu o spoločenské a kultúrne dianie. Nie sú dávno časy, keď boli kluby plné, dnes sa tam už nehrá, festivaly boli navštívené, dnes sa konajú v malých sálach, program koncertov a festivalov oznamoval veľké mená svetového džezu, dnes sme radi, keď máme na domácich umelcov. To všetko hovorí o poklese záujmu a kultúrnej úrovne spoločnosti. Je nám mnohým lepšie doma, pri jednoduchšej zábave, než vstať a ísť za kvalitou a prípadne ešte aj za ňu zaplatiť. Preto je každý koncert pre jeho organizátorov veľkým hrdinstvom.

Na Považie mieri svetový džez! Lukáš Oravec Quartet sa rozšíril o mená svetového džezu – americký klavirista Danny Grissett a maďarský saxofonista žijúci v USA Tony Lakatos sa tešia na česko-slovenský sprievod, ktorý tvoria Tomáš Baroš – kontrabas a Marián Ševčík – bicie nástroje. V rámci jesenného turné zahrá Lukáš Oravec Quartet v stredu 20. októbra v Galérii Vážka v Trenčíne a v piatok 22. októbra v klube La Musica v Piešťanoch. Platia pandemické obmedzenia, využite predpredaj, kapacita priestorov konania koncertov je značne obmedzená. Bratislavské jazzové dni už v piatok 22. októbra v Refinery Galery a Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tejto dôležitej kultúrnej udalosti. Budeme pri tom, aby sme vás mohli v relácii Podoby džezu informovať o ich priebehu.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav