Viete, ktoré stromy v Piešťanskom okrese sú zákonom chránené?

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 22. októbra 2021, 00:02

Aj stromy majú svoje dni. Konkrétne u nás je to jeden deň – 20. október, keď Stredoeurópsky deň stromov slávia vo viac ako 40 krajinách vrátane Slovenska. Viete, ktoré stromy v Piešťanoch sú zákonom chránené a v ktorej obci piešťanského regiónu nachádza výnimočný a chránený 300-ročný platan?

Ona a On - „manželský“ pár stromov sa týči na Nábreží Juraja Wernhera. (Autor: am)

Štátna ochrana prírody hovorí, že tradícia Dňa stromov vznikla v 19. storočí na podnet novinára J. Sterlinga Mortona v americkom štáte Nebraska, ktorý bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu i pôdne vlastnosti. Vyzval občanov, aby sa 4. januára 1872 zapojili do Dňa stromov vysadením stromčekov vo svojom okolí, a odhaduje sa, že v rámci jeho iniciatívy vysadili v Nebraske viac ako milión kusov drevín. Postupne sa pritom myšlienka osláv Dňa stromov rozšírila do celého sveta. Presný dátum osláv sa v každom štáte alebo regióne líši v závislosti od klimatických podmienok vhodných k ich vysádzaniu. V stredoeurópskych krajinách bol za dátum Dňa stromov ustanovený 20. október.

V roku 2020 evidujeme na Slovensku 437 chránených stromov a ich skupín vrátane stromoradí, čo predstavuje 1245 jedincov stromov. Tie môžu byť vyhlásené za chránené nielen z dôvodu vysokého veku, ale aj pre vysokú kultúrnu alebo vedeckú hodnotu, zaujímavý krajinotvorný alebo estetický význam, prípadne dôležitú ekologickú funkciu. Medzi chránenými stromami sa okrem samostatných vyskytujú aj skupiny stromov a niekedy i stovky metrov dlhé stromoradia. Rozptýlené sú v krajine na najrozmanitejších miestach. Sú súčasťou poľnohospodárskej krajiny, lesných komplexov, ale aj ľudských sídiel, historických záhrad a parkov.

V okrese Piešťany sú chránené tri stromy, dva sú evidované ako dvojica. Určite poznáte dvojicu topoľov čiernych na Nábreží Juraja Wernhera v Piešťanoch neďaleko kúpaliska Eva. Tieto stromy, známe aj ako Ona a On alebo Manželia, boli za chránené vyhlásené v roku 2006. Sú dvojdomé, pričom jednému dorastajú samičie a druhému samčie kvety – odtiaľ pomenovanie Ona a On. Dosahujú výšku 20 a 22 metrov, obvod kmeňa majú 557 a 610 centimetrov, priemer koruny 25 a 29 metrov a vek viac ako 100 rokov. Sú chránené z vedeckého, ekologického a krajinotvorného dôvodu.

Na území Piešťan sa nachádzajú aj ďalšie topole čierne. Tie pred hotelom Máj a v areáli autokempingu Lodenica sú pravdepodobne najstaršie stromy v našom meste, pričom ich vek sa odhaduje na viac ako 150 rokov. Prežili vďaka dostatku spodnej vody a svojej odolnosti voči nej, pretože toto územie bývalo v minulosti zaplavované a kmene si museli poradiť aj s vodou, ktorá neustupovala i mesiac. Tieto stromy ale nie sú zákonom chránené.

To však neplatí pre platan javorolistý v parku v Sokolovciach. Ten je okrem spomínanej dvojice topoľov čiernych jediným stromom na území Piešťanského okresu, ktorý je zapísaný v katalógu chránených stromov. Vyhlásený bol v roku 2000, má 45 metrov, obvod kmeňa 823 centimetrov, priemer koruny 35 metrov a vek vyše 300 rokov. Podľa katalógu je to vzhľadom na svoj vek, ekologickú, krajinotvornú a estetickú funkciu mimoriadne významný strom v okrese.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav