Rekonštrukcia cesty na Havran postupuje, tvoria sa však kolóny

Koncom minulého týždňa sa cestári rekonštruujúci cestu na Havran presunuli nižšie do obce Banka, kde začali s asfaltovaním oboch smerov. Doprava bola v tom čase vedená vždy v jednom jazdnom pruhu a tvorili sa rozsiahle kolóny.

Do konca roka by rekonštrukcia mala byť hotová a kolóny minulosťou. (Autor: FB Obec Banka)

Vo štvrtok 14. októbra, keď cestári asfaltovali pruh z Piešťan na Topoľčany, siahali kolóny áut až po Krajinský most. Obdobná situácia nastala aj o deň neskôr. Cestu budú rekonštruovať až po križovatku s Bananskou ulicou, ktorá vedie do Moravian nad Váhom, takže vodiči sa so zdržaním v úseku ešte určite stretnú. Ide však o poslednú fázu rekonštrukcie.

Prípravné práce na 4,4 kilometra dlhom úseku sa začali vo februári, pričom prejazd vozidiel je od toho času vo vybraných úsekoch zabezpečovaný striedavo v jednom jazdnom pruhu za použitia prenosného semaforu. Komplexná oprava trvá mesiace, pretože, ako uvádza Trnavský samosprávny kraj, ktorý cestu spravuje a momentálne vďaka eurofondom opravuje, vybudovaných bude v rámci rekonštrukcie deväť gabiónových múrov a dva mikropilótové železobetónové prahy na zaistenie stability násypov cesty a svahov. Konštrukcia múru pozostáva z drôtovo-kamenných košov, ktoré majú byť po novom do zemného telesa kotvené tuhou geomrežou.

Projekt je financovaný z európskych zdrojov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Zmluva počíta so stavebnými prácami v dĺžke maximálne 12 mesiacov, avšak Obec Banka v uplynulých dňoch informovala, že práce by mali byť ukončené do konca tohto roka. Cena rekonštrukcie je 2,2 milióna eur. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín