Bylinkárka radí: Medovka lekárska posilňuje nervy

  • Bylinkárka radí
  • 18. októbra 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví medovku lekársku.

Medovka pôsobí blahodarne pri bolestiach hlavy, nespavosti, srdcovej neuróze, upravuje arytmiu, znižuje krvný tlak. (Autor: sk.wikipedia.org - David J. Stang)

Medovka lekárska (Melissa officinalis) narastie do výšky 30 až 80 centimetrov. Byľ má štvorhrannú a bohato rozkonárenú. Krížom protistojné listy majú srdcovitý tvar, na okrajoch sú pílkovito vrúbkované. V pazuchách listov rastú v papraslenoch drobné biele kvety. Listy majú jemnú citrónovú vôňu. Medovka kvitne od júna do októbra.

Medovka lekárska sa vyskytuje takmer v celej Európe, obľubuje slnečné stanovištia. Je to siličná bylinka s obsahom citronelolu a citralu, okrem toho obsahuje triesloviny, horčiny, flavonoidy, sliz a iné. Medovka bola známa už v staroveku. Keďže túto trvalku s obľubou navštevujú včely, od toho bol odvodený aj jej názov Melissa – včelí list. U nás sa jej ľudovo hovorí madunica. Blahodarne pôsobí pri bolestiach hlavy, nespavosti, srdcovej neuróze, upravuje arytmiu, znižuje krvný tlak. Posilňuje nervovú sústavu, má sedatívne a spazmolytické účinky.

Ľudia náchylní na hnev alebo sebeckí a nenávistní bývajú oveľa skôr nervovo chorí ako tí, ktorí sa vedia pevnou vôľou telesne a duševne otužovať. Nervózne búšenie srdca býva spájané s pocitmi úzkosti a stiesnenosti, neraz nastanú záchvaty a mdloby. Srdce nebýva pri takýchto záchvatoch ohrozené, hoci postihnutí si to namýšľajú, lebo pocity sa sústreďujú na jeho činnosť. Nervozita srdca sa vyznačuje tuhými bolesťami v jeho okolí, ktoré sa často menia na kŕče, chorý ťažko dýcha a má pocit, že sa dusí. Príčinou takýchto stavov býva najčastejšie stres, strach, časté fajčenie, alkohol, práca na zmeny. V každom prípade treba vyhľadať lekársku pohotovosť. Pri takýchto záchvatoch pomáha pokoj a studené obklady na hruď.

Medovka má upokojujúce účinky, u niektorých jedincov však úplne odstráni činnosť štítnej žľazy. Netreba to s ňou preháňať a piť ju na kvantá. Vňať medovky strihám viackrát do roka tesne pred kvitnutím.

Čaj pri nervozite z medovky lekárskej

Potrebujeme: 50 g sušenej nekvitnúcej medovky lekárskej, 10 g sušenej kvitnúcej vňate pamajoránu, 10 g sušenej kvitnúcej vňate mäty piepornej, 10 g sušeného chmeľu – šištice, 10 g hlohu obyčajného, 10 g ruty, 2,5 dl vody

Postup: Bylinky spolu zmiešame. 1 ČL zmesi zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a dvakrát denne užijeme. Užívame až do minutia čajoviny.

Obklad

Potrebujeme: 1/2 masla (nie rastlinného), 4 PL agátového medu, 1 PL agátovej alpy alebo lesany

Postup: Všetko dobre spolu zamiešame, aby sa hmota spojila. Dáme do pohára s uzáverom a odložíme do chladničky. Počas dňa si nájdeme čas na oddych. Touto zmesou potrieme vreckovku, ktorú opatrne asi na polhodinu priložíme na hruď.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej nekvitnúcej vňate medovky lekárskej, 7 dl domácej pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Medovku vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme alkoholom. Pohár uzavrieme a necháme odstáť na parapete okna 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu do vhodných fľašiek alebo iného 7 dl pohára. Táto tinktúra je vhodná na činnosť srdca.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava