Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 17. októbra 2021, 12:59

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kráľ Karel IV. je svetlý zjav histórie českého národa. Ovplyvnil dobu, zaviedol nové, pretrvávajúce zvyklosti, bez škandálov, pri veľkej obľube, ba až velebenia svojich poddaných. Vládol spôsobom, ktorý sa niekedy ponášal na určité formy demokracie. Humanista, altruista, ľudomil.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

V priebehu storočí sa vymenilo viacero vládcov, vodcov, diktátorov. Národ v ich ríši formoval svoje spôsoby prijímania rozmarov moci a prispôsoboval sa životu rôzne. Súhlasne, oddane, s výhradami, a našli sa aj odporcovia. Málokedy ich však bolo dosť na to, aby mali dostatok síl zmeniť spôsob ťaživého vládnutia. Takmer vždy to bola hrubá sila, ktorá určovala priebeh udalostí.

Spoločnosť sa vyvíjala a postupne rozoznávala dobro od zla, pravdu od lži, právo od bezprávia. Vznikali rôzne „izmy“, ktoré sa predbiehali v presviedčaní o svojej pravde, prospešnosti, správnosti, starostlivosti o človeka. História zaznamenala obdobia, keď vláda ľudu dostala šancu a bola hybnou spoločenskou silou. Zaznamenala aj to, že tieto obdobia nemali dlhé trvanie, pretože sľuby o „raji na zemi“, bezpečnosti, prosperite a ochota im uveriť určovala vyvolených. Ba dokonca hlásanie vodcov národa o vyvolenej rase sa stalo príkazom.

Tým všetkým prešiel aj český národ. Dlhou a zložitou cestou posadil za stôl „pravdu svojho ľudu“. Vláda ľudu sa ujala zákonodarnej moci, z ktorej vyšiel bard českého novodobého humanizmu. „Pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou“… Rozhodla volebná sobota o naplnení vízie Václava Havla?

Čo chystajú Podoby džezu? Wynton Marsalis dospel. Hudobne už dávno, ale teraz aj vekom. V budúcej relácii si zahráme hudbu pri príležitosti jeho jubilea. Predstavíme kompletný program Bratislavských jazzových dní, Martin Uherek vydal tretie pokračovanie cyklu Príbehy jazzu a zaslúžia si našu pozornosť.

Hudobný klub La Musica v Piešťanoch dáva priestor pravidelným jam session každý pondelok. V piatok sa predstaví výborný gitarista Peter Palaj a jeho kvartet. Pripomenieme si jedinečný koncert, 22. októbra príde do Piešťan Lukáš Oravec Quartet s americkými hosťami. Vychádza CD nového projektu Ľubozvuk v projekte cimbalistu Ľubomíra Gašpara. V projekte účinkuje aj slovenská speváčka Sisa Fehér.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany vám pravidelne prinášajú informácie a aktuality z domácej a svetovej džezovej scény vždy v nedeľu o 20. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav