Pouličné mačky kastrujú, kŕmia, liečia, no najmä ľúbia

Veronika Schmidtová sa do Piešťan presťahovala zo srdca Slovenska. Nie je jej ľahostajný osud stratených, vyhodených či voľne žijúcich mačiek, a tak sa aktívne snaží týmto štvornohým miláčikom pomôcť. Kastrácie, „veterina“, adopcie… To všetko preto, aby mačiek v uliciach raketovo nepribúdalo, ale naopak, aby tie, ktoré tu už sú, mali dôstojnejší život. Pomáhať chce i mnoho ďalších ľudí, Piešťancov, ktorí mačky milujú rovnako. Veronika Schmidtová preto založila občianske združenie (OZ), ktoré nesie názov Mačky Piešťany.

Veronika Schmidtová miluje mačky a aktívne sa o ne stará. (Autor: FB Mačky Piešťany OZ)

Čo vás priviedlo k myšlienke založiť OZ Mačky Piešťany?

Mačkám sa venujem od detstva, ale profesionálne som začala pomáhať s odchytávaním pouličných mačiek v mojom rodnom meste, Banskej Bystrici, zhruba pred ôsmimi rokmi. Štyri roky žijem v Piešťanoch a pomáhala som s odchytmi aj útulku, avšak stále išlo o nedostatok financií a pribúdajúce množstvá mačiek, tak som si vytvorila facebookovú skupinu a začala som hľadať financie. Realizovali sme s kamarátkami na Facebooku niekoľko aukcií a zbierok na kastrácie pouličných mačiek v Piešťanoch. Priateľ ma však navádzal na založenie OZ, aby sme mali nejakú oficiálnu formu a ľudia nám mohli viac prispievať prostredníctvom dvoch percent, o ktoré môžeme žiadať po roku našej činnosti.

Čo je hlavnou myšlienkou združenia? A ide iba čisto o mačky?

Hlavnou myšlienkou OZ je kastrácia pouličných mačiek, ich adopcie a zastrešenie dočasnej opatery pre mačky. Poskytujeme aj poradenstvo majiteľom mačiek ohľadne ich výživy a stravovania, a dovolím si otvoriť tému aj čipovania mačiek, pretože za posledné dva mesiace sme riešili tri mačky s pevnými obojkami, bez čipu, a majiteľ sa ozval len k tejto poslednej nájdenej.

Ak mačka chodí von a majiteľ si ju chce „označkovať“, odporúčam voliť špeciálne odopínacie obojky, ktoré sa pri prekážke a tlaku dokážu odopnúť a mačka neostane niekde zaseknutá. Tieto tri mačičky mali veľmi pevné, zrejme antiparazitné obojky, ktoré ja však neodporúčam. Volila by som odopínacie obojky a čipovanie, ktoré uľahčia návrat stratených mačiek. A áno, v našom OZ sa venujeme len mačkám. Každá vykastrovaná mačka má zastrihnutý na uchu znak V alebo má odstrihnutú špičku ucha.

Financovať kastrácie môžete teda vďaka pomoci darcov?

Máme založený oficiálny účet a pomáhajú nám s našou činnosťou dobrovoľní darcovia, ktorých nezištnosť ma vždy pozitívne zasiahne. Bez akejkoľvek výzvy na našej facebookovej skupine nám pošlú finančný dar alebo zabezpečia kúpu krmiva pre viaceré kolónie, ktoré v Piešťanoch máme, a ja vždy našim skvelým ľuďom, čo sa starajú o jednotlivé kolónie, doručím zásielku krmiva. Veľmi ma teší, že tri veľké kolónie, ktoré máme za nemocnicou, za JYSKom a na Bodone, majú svojich patrónov, ktorí ma vždy upozornia na nové prírastky mačiek, alebo keď sú choré.

Ako je to s dočasnými opaterami?

Naša práca OZ sa nezaobíde bez dobrovoľníkov a ochotných ľudí, ktorí vedia odchyt mačky zrealizovať sami. Často hľadáme ľudí na prevoz mačiek na veterinu, počas týždňa prevážame najmä v ranných hodinách, na ošetrovanie pouličných chorých mačiek, a čo nemáme, je zabezpečenie dočasnej opatery v interiéri. Mačky sa lepšie umiestnia do nového domova, keď si prejdú komplet veterinárnymi úkonmi. Máme však za sebou veľa úspešných adopcií, čo nás utvrdzuje v tom, že naša práca ma zmysel. Nedisponujeme depozitom, preto uvítame dobrovoľníkov a záujemcov o dočasnú opateru a pomôžeme tak opusteným mačkám, ktoré nájdeme v uliciach po celých Piešťanoch.

Spolupracujete aj s útulkom?

Áno, s riaditeľkou útulku Ľubomírou Balekovou spolupracujeme. Počas kastračného programu sa ujde pár miest aj pre mnou odchytené mačky, avšak som rada, že sa ľudia do kastračného programu zapoja. My týmto spôsobom fungujeme štyri roky. Ľudia sa o mne dozvedia, kontaktujú ma a snažíme sa mačku prísť odchytiť a zabezpečiť veterinárne úkony. Touto cestou by som sa chcela poďakovať doktorovi Ľubošovi Macháčovi a jeho kolegyni za flexibilné zastrešenie veterinárnych úkonov a kastrácií.

Fungujete len na Facebooku alebo máte webovú stránku, prípadne ju plánujete založiť?

Na Facebooku fungujeme ako OZ Mačky Piešťany. Každá kastrovaná mačka má vytvorený album s dátumom kastrácie, fotkou a lokalitou pohybu. Budem rada, ak sa čím viac Piešťancov alebo našich podporovateľov z rôznych kútov Slovenska ochotných pomôcť pridá do našej skupiny a kto nemá Facebook, môže ma kontaktovať na e-mailovú adresu veroschmidtova@gmail.com. Zatiaľ neplánujem založiť internetovú stránku, akosi ideme stále v uponáhľanom kolobehu starostlivosti o mačky, že času na vytvorenie stránky je málo.

Prečo by sa ľudia mali zaoberať aj voľne žijúcimi mačkami?

Je to potrebné z hľadiska ich zbytočnej smrti na uliciach, keď ich postihnú rôzne ochorenia alebo zomierajú pri okotení. Mačiek by nikdy nebolo v uliciach toľko, keby boli ľudia zodpovední a kastrovali ich pred dovŕšeným jedného roka. Príroda je, žiaľ, tiež pomýlená a niektoré mačky pohlavne dospievajú skôr – už ako sedem-osemmesačné sú nakryté. Je veľa zlomyseľných ľudí, ktorí sa v aute potrebujú na mačke vybúriť a zrazia ju. Je veľa mačiatok, čo sa narodia do studenej zimy a neprežijú. Treba byť všímaví, čo sa týka pohybu mačiek a nahlásiť ich na kastráciu.

Čo môže každý z nás urobiť na pomoc mačkám?

Zodpovedne kastrovať a postarať sa o to, „čo sa mu narodí na dvore“. Niekedy je to na príťaž, keď ľudia vedia, kde sú mačky prikrmované a prídu sa na tieto miesta zbaviť nechcených mačiatok alebo dospelých jedincov. Mačka sa môže kastrovať aj keď je kotná a prosím všetkých, aby tak urobili, keď to nestihnú skôr zabezpečiť. V uliciach je ich príliš veľa a niektoré slabšie mačiatka, narodené na zimu, majú naozaj neistú budúcnosť a život. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila