Piešťanská nemocnica patrí medzi najhoršie v rebríčkoch spokojnosti pacientov

V predchádzajúcich vydaniach Piešťanského týždňa sme čitateľov informovali o prípade úmrtia Evy Rehákovej, ktorá podľa tvrdení jej najbližšej rodiny v auguste tohto roka zomrela pre zanedbanú zdravotnú starostlivosť v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch.

Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch. (Autor: Dôvera/VšZP/INEKO/Supa)

K poskytovaniu zdravotnej starostlivosti nám poskytli stanovisko i poslanci mestského zastupiteľstva, ale aj poslanci Národnej rady SR žijúci v Piešťanoch. Ani z ich stanovísk nezazneli na úroveň piešťanskej nemocnice pozitívne hodnotenia. Pozreli sme sa tiež, ako hodnotia Nemocnicu A. Wintera zdravotné poisťovne, ale aj Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) i privátna zdravotná poisťovňa Dôvera zverejnili v úvode roka rebríček hodnotenia nemocníc zostavený na základe spokojnosti ich poistencov. Poistenci VšZP aj poisťovne Dôvera ohodnotili zdravotnícke zariadenia známkami od 1 do 5. Pacienti nehodnotili odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy. Známkovali kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení s odstupom času.

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne umiestnili piešťanskú nemocnicu v rebríčku 39 všeobecných nemocníc na 34. priečku.

Pacienti Nemocnice A. Wintera z radov poistencov VšZP ju v rebríčku 39 hodnotených všeobecných nemocníc zaradili na 34. pozíciu. Medzi pacientmi z poisťovne Dôvera obsadila piešťanská nemocnica zo 44 všeobecných nemocníc 39. priečku.

V hodnotení poisťovne Dôvera obsadila Nemocnica A. Wintera zo 44 všeobecných nemocníc 39. pozíciu.

INEKO zverejnil hodnotenia nemocníc podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie štyroch rokov.

V hodnotiacom rebríčku INEKO sa Nemocnica A. Wintera umiestnila 16. mieste medzi tridsaťtri všeobecnými nemocnicami.

Rebríček je rozdelený na štátne univerzitné a fakultné nemocnice a na všeobecné, ku ktorým patrí Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch. Tá medzi tridsaťtri všeobecnými nemocnicami skončila na 16. mieste. Oproti predchádzajúcemu hodnoteniu je to pokles o štyri pozície, avšak podľa INEKO zaznamenania hodné sú jej výborné ukazovatele kvality za ostatné štyri roky (najnižšia miera rehospitalizácií, úmrtnosti po preložení z JIS a druhá najnižšia reoperovanosť v SR), ktoré sa však nepretavujú do spokojnosti pacientov, lebo tých má druhých najkritickejších.

INEKO porovnávalo nemocnice na základe hodnôt 16 ukazovateľov v šiestich hlavných oblastiach. Na výsledky nemala vplyv pandémia koronavírusu, keďže hodnotenie bolo založené predovšetkým na dátach z rokov pred pandémiou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel