Piešťanské Sojky, do toho!

  • Piešťany / Šport / Ostatné športy
  • 13. októbra 2021, 18:24

Volejbalový klub mládeže Piešťany prešiel prerodom a oživením, získal novú identitu, logo aj nové mladé dievčatá do tímu, ktorý má ambície vytvoriť silný a priateľský kolektív.

Najmladšie piešťanské volejbalistky. (Autor: Juraj Sedlák, archív Piešťanských Sojok)

Možno ste postrehli, že v Piešťanoch sa objavili volejbalové Sojky. Volejbalový klub mládeže, ktorý v našom meste funguje od roku 2002 pod vedením dlhoročnej trénerky Jarmily Ručkovej, prešiel v poslednom období výrazným prerodom a dostal nové krídla. Krídla sojky, symbolu, ktorý si vybrali samotné hráčky.

„Navrhli sme dievčatám, nech porozmýšľajú, ako by sa chceli volať. Padali návrhy ako veveričky, labute, líšky… Nakoniec vyhral nápad kadetiek a pomenovanie – Piešťanské Sojky. Sojky lietajú, aj my by sme mali na ihrisku lietať, a navyše sú v lese ohlasovateľkami nebezpečenstva. Súhra volejbalistiek na ihrisku by mala tkvieť v tom, aby spoločne čelili nebezpečným loptám a boli pohotové a rýchle, ako keby lietali,” vysvetľuje Ručková, bývalá aktívna volejbalistka, ktorá sa trénovaniu volejbalu dievčat v Piešťanoch venuje už tridsať rokov.

Piešťanské Sojky – volejbalový klub mládeže a ich nová identita.

Aj pre ňu bola vízia o oživení družstva, s ktorou prišiel Piešťanec Martin Fabula, otec jednej z mladých volejbalistiek, novým vetrom do plachiet. Dlhoročný piešťanský klub dostal novú identitu, logo, dresy, web a zorganizoval nábor nových dievčat od deväť rokov. „Za dva týždne sa nám do prípravky prihlásilo 20 dievčat. Som veľmi šťastná, že mi ako trénerky pomáhajú aj moje dve bývalé hráčky. Nápomocní sú i rodičia a to je dôležitá súhra pri budovaní úspešného tímu. Vytvárame a oživujeme volejbalovú komunitu a dávame možnosť dievčatám tráviť zmysluplný čas krásnym nekontaktným športom,” pochvaľuje si trénerka „znovuzrodených” Piešťanských Sojok.

„Vytvárame a oživujeme volejbalovú komunitu a dávame možnosť dievčatám tráviť zmysluplný čas krásnym nekontaktným športom,” prezrádza Jarmila Ručková, dlhoročná trénerka Volejbalového klubu mládeže, ktorý nedávno dostal novú identitu – Piešťanské Sojky.

Volejbalový klub bude mať 20 rokov

Piešťany majú vo volejbale dlhoročnú tradíciu. Volejbalové družstvo bolo roky súčasťou Mestskej telovýchovnej jednoty Tesla Piešťany, ktorá podporovala aj množstvo ďalších športov. Od roku 2002 funguje u nás Volejbalový klub mládeže, ktorý budúci rok oslávi dvadsiate výročie. Za tie roky Ručková vychovala už množstvo volejbalistiek, ktoré síce ako kadetky a juniorky často opúšťajú Piešťany, ale nikdy nezabúdajú, odkiaľ „vyleteli”. Odchovala aj niekoľko hráčok, ktoré to dotiahli až do slovenskej reprezentácie.

„Spomeniem mená ako Martina Konečná, Miška Španková, Nika Kubová, Tatiana Bojňanská a Lívia Vašová. Som na moje dievčatá nesmierne hrdá. Dnes trénujem už deti hráčok, ktoré u mňa kedysi začínali,” prezrádza Ručková. „Volejbal je krásny, nekontaktný šport, zranenia sú pri ňom menej pravdepodobné. Všetko je o koncentrácii a predvídateľnosti. Volejbal je o súhre kolektívu, individuálne sa pri ňom presadiť nedá. V rozohre sa lopty musia dotknúť minimálne dve hráčky, reálne tri a v tom je volejbal výnimočný,” vyznáva sa trénerka.

V prípravke musí volejbal nové dievčatá zaujať, udržať ich dokáže aj silný a priateľský kolektív. Neskôr dievčatá sami zistia, či ich volejbal baví natoľko, že sa mu chcú venovať naďalej a obetovať mu ešte oveľa viac. „Dievčatá, ktoré prejdú do kategórie kadetiek a junioriek, už často majú jasno v tom, či chcú s volejbalom pokračovať, alebo ho robia iba pre pohyb a pre seba. Pokračovať môžu dvomi smermi. Môžu odísť na športové gymnáziá v Trnave alebo v Nitre alebo zostanú študovať doma a môžu hrávať vo volejbalovom klube v Novom Meste nad Váhom, s ktorým spolupracujeme. Musia však spĺňať nároky klubu a pravidelne dochádzať na tréningy a zápasy,” vysvetľuje Ručková.

HS Centrum má pre plážový volejbal v Piešťanoch najlepšie zázemie. Trénujú tu aj Sojky, ktorým tento druh volejbalu učaroval.

Ambícia byť medzi najlepšími v kraji

V Piešťanoch sú možnosti na kvalitný tréning volejbalu obmedzené. Nie všetky telocvične sú totiž vhodné pre volejbal, navyše je pretlak záujemcov a nedostatok športovísk. „Trénujeme na ZŠ Brezová, jeden tréning máme na ZŠ Mojmírova a dva na ZŠ F. E. Scherera. To nám pokryje naše potreby. Ak to mám porovnať s inými mestami, naše možnosti sú jedny z najlimitovanejších. Trénujeme aj plážový volejbal, pre ktorý má najlepšie podmienky HS Centrum, kde máme ideálne zázemie. Plážový volejbal je už olympijský šport a sú dievčatá, ktoré tento časovo náročnejší druh volejbalu nesmierne baví. Hráva sa totiž v lete a treba mu v tomto období obetovať viac voľného času,” podotýka trénerka, ktorá je dušou piešťanského volejbalu a sníva o tom, že sa so svojimi dievčatami bude opäť umiestňovať na popredných miestach v kraji a tým mladším vytvorí podmienky pre zmysluplné športovanie a trávenie voľného času v skvelom kolektíve.

Aj napriek tomu, že sú podmienky pre volejbal v Piešťanoch obmedzené, Sojky trénujú na ZŠ Brezová, jeden tréning majú na ZŠ Mojmírova a dva na ZŠ F. E. Scherera.

„Zažili sme pár pekných a úspešných rokov, keď sme sa dostali aspoň do baráže o postup na majstrovstvá Slovenska. Vo volejbale to vôbec nie je ľahké, nakoľko súťaž funguje na bývalé kraje – západ, stred, východ a Bratislava. Postupuje totiž len osem klubov, z každého kraja napriamo len prvý v poradí. Druhé tímy idú do baráže s klubmi z iných krajov a odtiaľ postúpia len dva kluby. Baráž je dobrá skúsenosť. Mojím snom je umiestniť sa v kraji do tretieho miesta, to by som považovala za úspech a budem sa o to s našimi dievčatami usilovať,” uzatvára Jarmila Ručková.

Piešťanské Sojky, do toho!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín