Vyhradená otváracia doba pre seniorov a osoby s ŤZP je zrušená

  • Spravodajstvo
  • 11. októbra 2021, 00:01

Hodiny vyhradené pre seniorov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sa po novom rušia. Doteraz bolo potrebné, aby seniorské hodiny vyčlenili prevádzky v bordových a čiernych okresoch v režime „základ“. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) upravujúca činnosť prevádzok je účinná od pondelka 11. októbra. Pri vstupe do prevádzky je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov len účastníkom v zvolenom režime. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

ilustračné foto (Autor: Ta3)

Režim na vstupe do prevádzky nie sú povinné označiť prevádzky, napríklad potraviny, drogérie, lekárne, očné optiky a predajne zdravotníckych pomôcok, kúpele poskytujúce procedúry na základe návrhu lekára, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom a veterinárne ambulancie, knižnice, čerpacie stanice, opravovne a servis elektroniky strojov, služby STK a emisnej kontroly.

Od začiatku týždňa je účinná aj vyhláška ÚVZ upravujúca izoláciu pozitívnej osoby a karanténu kontaktov. Aj u pracovníkov zariadení sociálnych služieb (ZSS), v prípadoch ak je potrebné zabezpečiť neodkladnú starostlivosť o klienta a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ani z okolitých zariadení, bude možné, aby pracovník v ZSS, ak je pozitívny a nemá klinické príznaky, poskytoval zdravotnú starostlivosť osobám pozitívnym na ochorenie.

Medzi osoby v osobitnom režime budú po novom zaradení aj zamestnanci Sociálnej poisťovne a jej pobočiek, pohrebných služieb, pracovníci určení poskytovateľom letových prevádzkových služieb a prevádzkovateľom medzinárodného letiska a ďalšie osoby, o ktorých tak rozhodne regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo vecne príslušný orgán verejného zdravotníctva.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín