Útulok oslavuje štvrťstoročnicu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. októbra 2021, 00:02

Piešťanský útulok v tomto roku oslavuje už 25 rokov fungovania. Vďaka ľuďom, ktorí s láskou a empatiou zasvätili zvieratám svoje dni bez ohľadu na ročné obdobie, počasie či akúkoľvek situáciu, sa podarilo dostať do nových rodín stovky psov a mačiek. Útulok pred časom nechal svojich priaznivcov nahliadnuť do histórie, priblížil dôvody vzniku, ale aj poďakoval za dôveru a pomoc.

Piešťanský útulok sídli od založenia na Priemyselnej ulici. (Autor: Viac úsmevov)

Pred viac ako 25 rokmi to v Piešťanoch podľa opisov vzniku útulku vyzeralo inak, ako sme dnes zvyknutí. Organizácia priblížila, že zanedbané, opustené, vyhladované psy, vychudnuté, zjavne choré mačky nedali spávať mnohým ľuďom v meste, i keď skutočným impulzom boli dôrazné sťažnosti zahraničných návštevníkov piešťanských kúpeľov.

Útulok tak vznikol iniciatívou Eriky Antalovej 4. októbra 1996 ako reakcia na nepriaznivú situáciu v meste, keď bolo s túlavými zvieratami zaobchádzané nehumánne a väčšina z nich bola zabíjaná. Nadšenci založili občianske združenie a onedlho, 15. októbra, sa pripojili k vtedy novozaloženej Slobode zvierat. Piešťanský útulok sa stal jej regionálnym centrom.

To bol však iba prvý krok. Nastalo obdobie niekoľkých rokov presviedčania, rokovaní u primátora, na odbore životného prostredia, na mestskom zastupiteľstve, s veterinárnou správou a podobne, získavanie podpory u obyvateľstva. Prvý pozemok pre útulok si prenajali koncom roka 1999 a vtedy začali svoju činnosť.

Prvé koterce útulku darovali Slovenské liečebné kúpele Piešťany, ktoré s ním uzatvorili aj zmluvu na odchyt a ustajnenie psov a mačiek nachádzajúcich sa na Kúpeľnom ostrove. Psom vyhľadávali nové domovy a mačky po sterilizácii a vakcinácii vracali do pôvodného prostredia. V máji 2000 prijali prvého zamestnanca a s pomocou úradu práce zamestnali i ošetrovateľov zvierat.

Napokon sa podarilo presvedčiť mestské zastupiteľstvo o nevyhnutnosti a prospešnosti karanténnej stanice a útulku pre zvieratá a Mestský úrad v Piešťanoch prenajal vhodný pozemok. Výsledkom spoločného úsilia bola zmluva, ktorá zabezpečovala síce skromný, avšak stabilný príjem. Radnica prispela aj na oplotenie a čiastočne i na vybudovanie kotercov.

Treba však povedať, že väčšiu časť nákladov uhradili z príspevkov darcov, domácich i zahraničných milovníkov zvierat. Nastal totiž pozitívny posun v myslení a konaní ľudí. Na začiatku činnosti pracovníkov prekvapoval často necitlivý vzťah ľudí k zvieratám hlavne v obciach a rómskych osadách. Pracovníci však konštatujú, že v súčasnosti sú už ľudia všímavejší a osud zvierat im nie je ľahostajný. Najmä v období posledných rokov je záujem verejnosti o dianie v útulkoch mimoriadne veľký. Internet umožňuje prezentáciu činnosti útulku, predstavenie zvierat, ale aj kontrolu obomi smermi. Ako svedčia mnohé ohlasy, ľudia veľmi pozorne sledujú ich počínanie a citlivo reagujú najmä v prípadoch týraných a hendikepovaných zvierat. Dodávajú, že nebyť podpory občanov, útulky by vôbec nemohli existovať. Osemdesiat percent príjmov je z príspevkov občanov.

Primárne sa piešťanský útulok venuje starostlivosti o psy a mačky. Riešili však už i kozy, škrečky, zajace, korytnačky, andulky, korely, labute, vranu, fretky, hady či opicu. Zachránili už vyše 9500 zvierat.

Plány do budúcnosti

Riaditeľka Ľubomíra Baleková v mene piešťanského útulku hovorí, že bez plánov či bez snov by to nešlo. Útulok rozširovať nemôžu, aj keď svojou kapacitou niekedy nepostačuje. Pozemok ani financie to nedovoľujú. „Našou dlhodobou snahou je, aby žiadne útulky neboli potrebné,“ praje si Baleková.

Riaditeľka dodáva, že snahou je, aby všetky zvieratá mali svojich zodpovedných majiteľov, ktorí sa o ne budú starať po celý ich život až do dôstojného konca. Tiež, aby zvieratá staré, choré, už nepotrebné, nekončili vyhodené ako odpad. „Veríme, že postupne sa to dá dosiahnuť za predpokladu uplatnenia nového zákona voči porušovateľom, za predpokladu dôslednej kontroly chovov u tzv. množiteľov zvierat zo strany regionálnych veterinárnych a potravinových správ, za predpokladu dôslednej čipizácie všetkých zvierat a dôslednej sterilizácie a kastrácie zvierat v populačných ohniskách (v rómskych osadách, u neprispôsobivých občanov…), predovšetkým však uvedomením si, že zviera naozaj nie je vec, ale živý, cítiaci tvor,“ uvádza Baleková.

Krátkodobé plány zameriavajú na zlepšenie podmienok ustajnenia zvierat, na zvýšenie kvality ich chovu, a to po všetkých stránkach. Pracujú na projektoch kastrácií pouličných mačiek s podporou mesta a tento projekt úspešne beží už piaty rok. Popritom riešia bežné opravy a údržbu, keďže pri množstve zvierat v útulku sa zariadenie opotrebúva a každoročné musia dopĺňať zničené búdy, ploty, koterce.

Ako pomôcť?

Ako všeobecne pomáhať týraným a opusteným zvieratám? Najmä nebyť ľahostajný voči utrpeniu, všímať si a nezostať len pasívnym pozorovateľom. Regionálne veterinárne a potravinové správy v spolupráci s mestskou políciou sú povinné riešiť ohlásené prípady týrania. Neuspokojiť sa s polovičným riešením, medializovať nedôsledný alebo laxný prístup zodpovedných orgánov či inštitúcií. Verejná mienka má obrovskú moc a je treba ju využiť pre dobrú vec.

Útulok zmluvne spolupracuje s obcami v okrese Piešťany a Hlohovec, keďže obce sú zo zákona povinné mať zazmluvnený najbližší útulok na odchyt a ustajnenie túlavých zvierat. Niektoré to však stále riešia po svojom, žiaľ, aj odstrelom.

Riaditeľka dodáva, že bez pomoci ľudí a sponzorov by útulok nemohol existovať, a tak všetkým ďakuje: „Nedá sa osobitne menovať každého, bol by to veľmi dlhý zoznam, kto nás po celé roky podporuje. Ľudí s dobrým srdcom je stále viac a viac nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, hlavne z Rakúska a Nemecka. Do nového roka všetkým prajem, aby bol krajší, lepší, bez obmedzení a ľudia aby konali a správali sa k ľuďom, k prírode a k zvieratkám tak, aby sa v budúcnosti nehanbili za minulosť.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava