Župan ocenil aj Piešťancov

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj / Piešťany
  • 10. októbra 2021, 00:01

Verejné ocenenie za mimoriadny prínos pre rozvoj Trnavského kraja získalo za rok 2021 aj niekoľko osobností z Piešťan.

Piešťanci ocenení najvyšším župným ocenením. Zľava: Zuzana Vráblová, Silvia Duffeková (manželka Kornela Duffeka), Silvia Bušová, Tomáš Bušo a Katarína Hallová (ProWinter o.z.) a Peter Rusnák. (Autor: TTSK)

Trnavský župan odovzdal Cenu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) za rok 2021 tridsiatim trom osobnostiam a kolektívom, ktoré vynikajúcimi tvorivými činmi a výsledkami prispeli k rozvoju kraja v oblasti školstva, kultúry, športu, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti a občianskej spoločnosti. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa konalo v stredu 29. septembra v Divadle Jána Palárika v Trnave. Z Piešťancov boli najvyšším župným ocenením vyznamenaní:

Kornel Duffek in memoriam – pedagóg, organizátor kultúrneho a spoločenského života v Piešťanoch, kultúrny pracovník, znalec umenia, autor publikácií o výtvarnom a ľudovom umení, šéfredaktor časopisu Victoria Regia, zberateľ artefaktov, zakladateľ ekologickej platformy v Piešťanoch, poslanec zastupiteľstva, viceprimátor mesta Piešťany – ocenený in memoriam v sekcii kultúra.

Navrhovateľom na ocenenie bol Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. Cenu prevzala manželka laureáta Silvia Duffeková.

Ocenenie v oblasti športu si odniesla aj Piešťanka Zuzana Vráblová – propagátorka wakeskatingu na Slovensku, ktorá robí dobré meno rodnému mestu i Trnavskému kraju svojou účasťou na majstrovstvách sveta.

Zuzana Vráblová – aktívna športovkyňa a neúnavná propagátorka wakeskatingu na Slovensku, rodáčka z Piešťan, ktorá robí dobré meno rodnému mestu i celému Trnavskému kraju svojou účasťou na majstrovstvách sveta. Hoci boli pre pandemické opatrenia v minulom roku zrušené všetky športové súťaže, naďalej sa aktívne venovala propagácii športu a nakrúcaniu videí z netradičných miest sveta, čím propagovala tento netradičný šport. Počas pandémie sa venovala aj dobrovoľníckej činnosti – ocenená v sekcii šport.

Navrhovateľkou na ocenenie bola Lucia Drábiková, poslankyňa NR SR.

Občianske združenie ProWinter – kontinuálne propaguje dobré meno Piešťan a kraja. V ostatnom čase stálo za realizáciou osadenia sochy Ľudovíta Wintera, ktorý sa pričinil o rozvoj piešťanských kúpeľov i mesta. Členovia združenia roky pripravovali projekt tvorby a osadenia plastiky Wintera, zabezpečovali finančné prostriedky na jeho realizáciu zbierkou dobrovoľných darcov i vlastnými aktivitami. Plastika je osadená na symbolickom mieste Kolonádového mosta v Piešťanoch. Socha sa stala v krátkom čase vyhľadávaným cieľom návštevníkov Piešťan a prispieva k jedinečnej atmosfére mesta i kraja.

OZ ProWinter navrhla na ocenenie v sekcii občianska spoločnosť poslankyňa NR SR Lucia Drábiková. Cenu z rúk župana prevzali členovia občianskeho združenia Tomáš Bušo, Silvia Bušová a Katarína Hallová.

Peter Rusnák – učiteľ Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch sa venuje pedagogickej činnosti smerujúcej ku kultivácii občianskych hodnôt a postojov stredoškolských i univerzitných študentov v regióne. Je koordinátorom Olympiády ľudských práv za Trnavský kraj, predsedom hodnotiacej krajskej komisie a členom jej celoštátnej komisie. Je iniciátorom a spoluorganizátorom občianskych projektov, ako sú panelové diskusie, školenia a workshopy pre pedagógov i študentov. Na škole organizuje proeurópske aktivity a je autorom pro-civitas projektov Alumni a Salamander, v ktorých edukuje študentov k dobrovoľníctvu a k hlbšiemu poznaniu fungovania občianskej spoločnosti. Zapája sa do regionálnych občianskych aktivít a je pravidelným školiteľom úspešných študentských vedeckých projektov, tímov riešiteľov vedomostných súťaží a olympiád. Prednáša a pôsobí aj ako garant občianskej náuky na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity. Je autorom viacerých kníh, riešiteľom vedeckých grantov a členom redakčných rád odborných periodík na Slovensku a v zahraničí. Dlhšie obdobie pôsobil aj ako senátor v akademickom prostredí.

Navrhovateľkou na ocenenie v sekcii občianska spoločnosť bola Dagmar Horná, predsedníčka Olympiády ľudských práv, členka Helsinského výboru na Slovensku a OZ Olymp.

Trnavský župan Jozef Viskupič vo svojom príhovore k laureátom ceny okrem iného povedal: „Veľmi ma teší, že sme ocenili inšpiratívnych jednotlivcov a kolektívy, ktorí z Trnavského kraja robia lepší a krajší domov pre nás všetkých. Robia ho tiež prívetivejším pre všetkých prichádzajúcich a šíria jeho dobré meno všade vôkol. Som hrdý, že spolu tvoríme kraj vo všetkých oblastiach spoločenského života.“ Dodajme, že Cena TTSK je verejným ocenením osobností a kolektívov za mimoriadny prínos pre rozvoj kraja, o ktorej každoročne rozhoduje krajské zastupiteľstvo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav