V Dome umenia otvorili 41. umeleckú sezónu

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 10. októbra 2021, 00:03

Dom umenia Piešťany odštartoval svoju 41. umeleckú sezónu. Otvorili ju štyri unikátne slovenské herečky – Božidara Turzonovová, Anna Javorková, Kamila Magálová a Emília Vášáryová.

Štvorica slovenských herečiek otvorila 41. sezónu činohrou Čaj a apokalypsa. (Autor: am)

Dámy si na pódiu pri pravidelnej šálke čaju dosýta pokonverzovali o vesmíre, o sebe a o svete, o ničom a o všetkom. Ich rozhovor bol autentický vďaka obsahu, kde sa banálne poznámky miešali s apokalyptickými víziami. Bol napínavý – odhaľoval príbeh jednej utajenej vraždy. Bol rozumný, lebo ho utkali z fragmentov prežitých príbehov. A bol i vtipný, kruto úprimný.

Čaj a apokalypsa je názov predstavenia, v ktorom sa herečky predviedli, divákov zaujal natoľko, že štvoricu fenomenálnych hereckých dív privolali po záverečnej „klaňačke“ na pódium ešte niekoľkokrát. Standing ovation a silný potlesk bol odmenou za hodinu a pol trvajúcu hru, ktorá dovolila divákom nazrieť do duší, spomienok, ale aj predstáv, obáv a tajomstiev.

Bustu Eugena Suchoňa slávnostne odhalili po predstavení.

„Som naozaj šťastná, že ste prišli, a spoločne s nami a s prvou národnou scénou, Slovenským národným divadlom, otvorili 41. umeleckú sezónu v Dome umenia. Ak sa obrátim na tú štyridsiatu, ktorá odchádza, musím povedať, že bola iná, ťažká, v niektorých prípadoch tragická, smutná, ale boli tu aj pekné chvíle. A o to sme sa snažili, aby sme ťažké okamihy, ktoré sme mnohí prežívali vo svojom súkromí či práci, aby sme vám uľahčili a aby ste spolu s nami prežili okamihy šťastia a pokoja,“ prihovorila sa divákom Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia.

Po skončení predstavenia sa pozvaní hostia presunuli na slávnostnú recepciu, ktorá sa konala pri príležitosti otvorenia 41. umeleckej sezóny. Recepcia bola tiež miestnom, kde vyvrcholila séria podujatí venovaných akademickému sochárovi Alexandrovi Trizuljakovi. Jeho odkaz si po odhalení sochy Óda na radosť, výstave diel v exteriéri v mestskom parku, ale aj v galérii Domu umenia prítomní pripomenuli vzácnou udalosťou. Busta Eugena Suchoňa, jedného zo zakladateľov Piešťanského festivalu, ktorú vytvoril práve Trizuljak, bude zdobiť Dom umenia natrvalo.

„Suchoň bol v tomto priestore v minulosti spodobnený, bola tu umiestnená jeho busta. Keď však odišla z priestorov Slovenská filharmónia, odišla s ňou i busta do Bratislavy. Zistili sme však na prvom stretnutí s riaditeľkou Editou Bjeloševičovou, že existuje možný prienik, spolupráca, možnosť, ako by sa sem Suchoň mohol vrátiť,“ uviedol Klement Trizuljak, syn sochára Alexandra Trizuljaka. Výsledkom spolupráce je to, že práve v ten večer slávnostne bustu odhalili.

O catering sa postarali študenti z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav