Dovolenkári si dovoľujú dovolenkovať

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 8. októbra 2021, 17:04

Tretie poschodie historickej časti kultúrno-kreatívneho centra Arta v Piešťanoch patrí do 31. októbra výstave domácej ilustrátorky a umelkyne Alice Kucharovič, ktorá predstavuje sériu kresieb z vlastných dovoleniek a ciest pod názvom Dovolenkári.

Výstava Dovolenkári v Arte potrvá do 31. októbra. (Autor: Juraj Sedlák)

Na treťom poschodí Arty môžete zablúdiť do juhovýchodnej Ázie, na indonézsky ostrov Bali alebo do Vietnamu a zhliadnuť dovolenkový zvyk autorky Alice Kucharovič – pozorne pozorovať a kresliť, čo sa deje pred jej očami, keď dovolenkuje. Výstava Dovolenkári predstavuje sériu kresieb, ktorá je vizuálnym denníkovým záznamom z jej vlastných dovoleniek a ciest.

Tieto okamihy zachytáva autorka podľa slov spisovateľa, filmového a televízneho scenáristu a režiséra Michala Baláža „s ľahkou iróniou občas menej a občas viac kriticky, no skoro vždy s vďačným amalgámom humoru a chápavosti…, čím vzniká hravá, zábavná, sociologicko-výletnícka sonda do najpopulárnejšej aktivity (či skôr pasivity) 21. storočia.“

Okrem zachytávania bežnej reality a života „dovolenkárov“ poukazuje v kresbách aj na negatívny aspekt dovolenkovania. „Dovolenka je od slova dovoliť si – to, čo by si bežne dovolenkári (mimo dovolenky) nedovolili: začať popíjať alkohol už pred obedom, iba tak ležať bez pohnutia uprostred dňa, nemyslieť na nič iné než na to, aby boli v pohode, mali sa dobre, nič ich netrápilo, maximálne tak hrať karty alebo ospalo prejsť pár historických uličiek priľahlého mestečka – no skôr s cieľom uchýliť sa do tieňa a kúpiť si zmrzlinu, než skutočne niečo vidieť. Lenže to dovoľovanie (si) má aj trpkejšiu stránku. Ak si niekto dovoľuje až príliš, môže to mať negatívny efekt,“ hovorí kurátor výstavy Michal Baláž.

Maľby a ilustrácie Dovolenkárov zobrazujú kolorit miest, spôsob trávenia času a správanie ľudí v týchto destináciách typickým rukopisom Alice Kucharovič. Tá zachytáva odlišné okamihy dovolenky než tie, na ktoré sme mnohí z fotografií, pohľadníc či cestovných brožúr zvyknutí. Alica dokazuje, že ani na dovolenke si nestíha dovoliť byť len pasívne oddychujúcou, ale zaznamenávaním toho, čo zažíva a vidí okolo seba, si dovoľuje tvoriť. Sú to akési pohľadnice z dovolenky, ktoré Alica neposlala, ale teraz vystavila. Hovoria aj čosi o každom z nás, o fenoméne dovolenkovania a o svete, ktorý si dovolíme kvôli nám dovolenkárom neustále meniť a prispôsobovať.

Výstava Piešťanky Alice Kucharovič potrvá do 31. októbra a pozrieť si ju môžete na Kollárovej ulici číslo 2 každý štvrtok od 17.00 do 18.00 h.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav