Antivaxeri hecovaní kotlebovcami „privítali“ ministra v Piešťanoch vulgarizmami a vajíčkami

V Elektrárni Piešťany sa minulý štvrtok uskutočnila búrlivá diskusia o očkovaní za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, poslancov a piešťanských lekárov. Prítomnosť ministra využili odporcovia očkovania na neohlásený a hlučný protest pred budovou, kde sa dve hodiny vášnivo diskutovalo najmä so spoluobčanmi, ktorí očkovanie odmietajú.

Na besedu o očkovaní prišiel do Elektrárne Piešťany minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Svoju osobnú prezentáciu si pri tejto príležitosti zrealizoval aj poslanec Národnej rady SR za stranu Kotleba - ĽSNS, Stanislav Mizík (v tmavomodrom saku), ktorého preslávilo najmä tvrdenie, že nevie robiť na počítači. Vo štvrtok prišiel podporiť antivaxerov. (Autor: Juraj Sedlák)

„Aké vrelé privítanie!?” ironicky okomentoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyčíňanie skupiny asi tridsiatich odporcov očkovania, ktorí ho v Piešťanoch „privítali” vulgárnym skandovaním, pískaním a pokrikmi, ktoré nie je nutné parafrázovať. Diskusia s názvom „Očkovať? Aká je cesta k životu bez obmedzení?” sa konala pod záštitou poslancov Národnej rady SR Lucie Drábikovej a Marcela Mihalika a taktiež predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča.

Na diskusiu, ktorá sa podľa COVID automatu uskutočnila v základnom režime (aj bez očkovania a testu), sa bolo nutné vopred zaregistrovať, čo nepostrehla väčšina tých, ktorí prišli pred budovu Elektrárne Piešťany vyjadriť svoj postoj a frustráciu z očkovania a sprísňujúcich sa protiepidemických opatrení. V neohlásenom proteste vytrvali vyše tri hodiny. Horiace fakle, slovenské vlajky, pískanie, trúbenie a vulgárne útoky a pokriky „fašisti”, ale aj lietajúce vajcia vyprevádzali hostí diskusie, aj keď opúšťali budovu, okolo ktorej zabezpečovali verejný poriadok hliadky štátnej i mestskej polície. Odporcovia očkovania a nosenia rúšok, ktorí sa do elektrárne dostali, odmietli podujatie ako diskusiu s tvrdením, že ide o propagandu.

V diskusii sa okrem ministra Vladimíra Lengvarského o svoje skúsenosti podelila aj piešťanská obvodná lekárka Zuzana Nedelková.

Nové lieky už čoskoro

Na pódiu sa okrem ministra zdravotníctva o svoje skúsenosti priamo z nemocníc a ambulancií podelili aj piešťanskí lekári Zuzana Nedelková a Ján Ranostaj spolu s Gabrielou Urbanovou, vedúcou oddelenia medzinárodných vzťahov a záležitostí s EÚ na ministerstve zdravotníctva, ktorá mala okrem iného na starosti aj nákup vakcín pre Slovensko a riešenie zmlúv.

„Nemáme inú možnosť a máme iba jediný plán – zaočkovať čo najviac ľudí. Nemocnice musíme čo najdlhšie udržať v stave, v ktorom budú môcť poskytovať tzv. bielu, štandardnú medicínu, aby nápor na zdravotnícky systém umožnil vykonávanie plánovaných operácií a medicínskych vyšetrení a zákrokov,” potvrdil Vladimír Lengvarský. „Budeme čeliť lokálnym epidémiám s preťaženosťou niektorých nemocníc. Pokiaľ si v pokoji, jednote a zhode neuvedomíme, že len očkovanie nás môže vyviesť z tejto situácie, stále budeme musieť dodržiavať opatrenia, budeme obmedzovaní a prídu aj výrazné ekonomické škody,” vysvetľoval minister zdravotníctva, ktorému do reči neustále skákali odporcovia jeho tvrdení.

K argumentom, že aj zaočkovaní ľudia môže prenášať vírus a rozširovať ho, minister uviedol: „Vírusová nálož zaočkovaných ľudí je desaťkrát menšia ako u nezaočkovaných. Dokazujú to vedecké štúdie.” Lengvarský informoval aj o nových liekoch, ktoré sa v nemocniciach používajú na liečbu COVID-19 v súlade s celosvetovými trendmi, i o nákupe nových liekov, o ktorých bude jeho ministerstvo čoskoro informovať. „Ivermektín je zakázaný, lebo je neúčinný a je to liek pre zvieratá,” odpovedal na priamo otázku z publika.

Dve hodiny vášnivo diskutovalo najmä so spoluobčanmi, ktorí očkovanie odmietajú.

846 pozitívnych a dve úmrtia

Do diskusie o očkovaní sa so svojimi skúsenosťami z obvodnej ambulancie zapojila aj piešťanská lekárka prvého kontaktu Zuzana Nedelková, ktorá v zdravotníctve pracuje už 33 rokov.

„Od apríla 2020 dodnes sme v našej ambulancii ošetrili 846 pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19. Z nich skončilo osem v nemocnici, traja na umelej pľúcnej ventilácii a jeden zomrel. Bol to pacient, ktorý odmietol všetky lekárske rady a odporúčania s odôvodnením, že má iba obyčajnú chrípku. Nikto nás nekontaktoval ohľadom jeho liečby a o 14 dní nám prišiel jeho úmrtný list. Všetci traja pacienti, ktorí boli napojení na umelú pľúcnu ventiláciu, sa po troch mesiacoch vrátili do bežného života, ale s vážnymi následkami. Jedna pacientka zomrela po cievnej mozgovej príhode s covidom, lebo sa nakazila v nemocnici. 846 pozitívnych pacientov a dve úmrtia. Pýtam sa, či sme sa o našich pacientov starali dobre alebo zle?” opýtala sa prítomných divákov a podotkla, že COVID-19 je nepredvídateľný a každý organizmus na toto vírusové ochorenie reaguje inak.

„Som zástancom vakcinácie aj pri obyčajnej chrípke. Mám s tým výbornú skúsenosť. Veľmi veľa ľudí volalo po vakcíne, teraz sme sa dostali do situácie, keď nie všetci pochopili, čo je to kolektívna imunita a solidarita, a prečo je očkovanie pre nás také dôležité,” povedala Nedelková, ktorá sama COVID-19 prekonala, dala sa zaočkovať, dal sa zaočkovať aj jej manžel po štyroch operáciách srdca, jej syn, ktorý mal mimoriadne ťažký priebeh covidu, i jej nevesta v šiestom mesiaci tehotenstva.

„Nerozhodovali sami za seba,“ reagovala pani z publika a argumentovala nátlakom, ktorý je na ňu vyvíjaný.

Pred objektom Elektrárne Piešťany sa zhromaždila hlučná skupinka protestujúca proti očkovaniu a existujúcim opatreniam.

Pokoj sa skončil, začína sa kolotoč

„Relatívny pokoj sa skončil. Aj v Piešťanoch pribúdajú pozitívni pacienti. Dostávame sa do toho istého kolotoča ako pri druhej vlne. A opäť si to odnesú lekári v prvom kontakte a v nemocniciach. Nesúhlasím, aby bolo očkovanie povinné, ale apelujem na to, aby sme všetci pochopili, že toto je naša jediná cesta,” skonštatovala piešťanská obvodná lekárka Zuzana Nedelková.

K slovu sa dostal aj piešťanský chirurg Ján Ranostaj, ktorý už 46 rokov pracuje v Nemocnici Alexandra Wintera, ale nič podobné ako

COVID-19 nikdy nezažil a apeloval na enormný tlak, ktorí si vytrpeli všetci zdravotníci. „Nemohli sme operovať, obmedzili sa všetky plánované úkony. Dve tretiny zamestnancov chirurgického oddelenia sa nakazilo, zomreli nám kolegovia. Mrzí ma, že sa tento aspekt bagatelizuje. Neočkovať sa nie je žiadne hrdinstvo, skôr bezohľadnosť voči druhým,” podotkol chirurg, ktorý sa sám covidom nakazil a infikoval aj najbližšiu rodinu.

„Nechajte nás žiť! Imunita je najlepšia vakcína,” vykríkol ktosi nesúhlasne z publika. Zvonku bolo počuť trúbenie nespokojného davu a krik megafónu.

Zodpovednosť preberie výrobca

„Kto preberá zodpovednosť za vakcíny?” opýtal sa ministra zdravotníctva Stanislav Mizík, poslanec Národnej rady SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorý sa po úvodných peripetiách pri bráne na diskusiu „prebojoval”.

„V krátkej dobe sa vakcína od spoločnosti Pfizer stane štandardnou a prestane byť vakcínou schválenou na mimoriadne použitie. Zodpovednosť za ňu preberie výrobca. To sa postupne stane aj s ďalšími vakcínami, ktorými na Slovensku očkujeme. Zodpovednosť za prípadné úmrtia po očkovaní momentálne preberá štát,” odpovedal Lengvarský.

„Čoskoro pristúpime k tretej dávke očkovania. V prvom kole budeme očkovať ľudí, ktorí majú poruchy imunity, a zamestnancov a klientov domovov sociálnych služieb, zdravotníkov. Potom sa prejde aj na bežnú populáciu,” uviedol minister na margo plánov s treťou tzv. podpornou dávkou očkovania. Lengvarský odpovedal aj na otázku, prečo sa u nás očkujú päťročné deti, ktorá zaznela z publika: „Deti od päť rokov sú u nás očkované asi pri šiestich diagnózach na odporúčanie detského špecialistu po súhlase rodičov. Na Slovensku je niekoľko desiatok detí, ktoré bude potrebné takýmto spôsobom chrániť. Netýka sa to všetkých detí.”

Vulgárne pokriky a hádzanie vajíčok.

Skreslené štatistiky vyvrátili v diskusii

„Už nevieme, čomu a komu máme veriť,” vykrikovali nespokojní občania, odporcovia očkovania a nosenia rúšok, ktorí chcú diskutovať, cítia sa obmedzovaní, majú poruke množstvo smrteľných prípadov zaočkovaných ľudí, ale aj „oficiálne a overené” štatistiky, že do nemocníc sa momentálne dostávajú v prevažnej väčšine zaočkovaní pacienti.

Skreslené štatistiky vyvrátili odporcom očkovania presné informácie z oficiálnych stránok Národného centra zdravotníckych informácií. Antivaxeri si rôzne interpretujú aj to, čo počuli v televízii a čo sa k nim dostalo ústnym podaním od iných osôb. V talóne majú i vyjadrenia lekárov, ktorých sa „snažia umlčať a mediálne ututlať”. Ministerstvo zdravotníctva a odborníci sa, naopak, boja kolapsu nemocníc, ktoré nebudú schopné zabezpečiť primárnu starostlivosť o iných pacientov okrem covidových, z ktorých väčšina nebude zaočkovaných.

„Ako môžeme diskutovať, keď všetci na pódiu máte rovnaký názor?” pýtal sa prítomných kňaz, ktorý sa svojím krátkym príhovorom snažil upokojiť napätie v miestnosti: „Jeden múdry človek povedal, že len blázon nemení svoje názory. Nie som antivaxer, som plne zaočkovaný, ale neprišiel som hájiť svoj názor, ani za ani proti. Od tejto diskusie som očakával, že mi poskytne fakty z jednej aj z druhej strany. Problém je, že tu sa diskutuje len s ľuďmi z jednej strany. Neberiem vám váš názor, akceptujem ho. Diskusia by však mala byť vyvážená.” Pravdou je, že ani druhá strana zastúpená nespokojnými občanmi v obecenstve doposiaľ nenavrhla žiadne iné – reálne a komplexné riešenie, ktoré by nám umožnilo zvládnuť už rok a pol trvajúcu pandémiu.

Odpoveď na otázku, ktorá stála v pozvánke na diskusiu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským – „Aká je cesta k životu bez obmedzení?”, je známa dávno. Tí, ktorí sa chceli dať zaočkovať, sú už zaočkovaní. Isto sa medzi nimi nájdu aj takí, ktorí to neurobili z vlastného presvedčenia, ale vyhodnotili si všetky pre a proti. Očkovanie však u nás ešte stále odmieta polovica občanov a nie sú to len ľudia, ktorí si prišli vybúriť svoju frustráciu na ministrovi.

Tí uvedomelejší totiž vedia, že žiaden dlhodobý stres zdraviu neprospieva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav